Tulosta
  28.5.2015

Lohikalat Karjaanjoelle - vesistövisio 2021 kutsuu yhteistyöhön

 
 Luonnonvarakeskus istutti toukokuussa yli 4000 nevanlohen alkuperää
olevaa vaelluspoikasta Karjaanjoen Peltokoskeen. Kuva Juha-Pekka Vähä
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n (LUVY) laatima Lohikalat Karjaanjoelle vesistövisio 2021 on otettu hyvin vastaan Karjaanjoen vesistöalueen kunnissa ja toimenpiteisiin lohikalojen palauttamiseksi halutaan sitoutua.

”Meillä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus saada lohikalat takaisin Karjaanjoelle sekä parantaa koko vesistöalueen vedenlaatua yhteistoimin. Kalateistä on erityisesti haaveiltu Raaseporissa jo vuosikymmeniä ja kun alueen kunnat ja muut toimijat puhaltavat yhteen hiileen tästä on tulossa täyttä totta”, kommentoi LUVY:n toiminnanjohtaja Jaana Pönni.

Tavoitteena kalatiet Mustionjoelle

Vesistövision keskeisenä toimenpiteenä on neljän kalatien rakentaminen Mustionjoen voimalaitospatoihin. Kalateiden rakentamisen lisäksi tarvitaan elinalueiden kunnostusta, ravinne- ja kiintoainekuormituksen vähentämistä, kalojen istutuksia sekä tulvasuojelutoimenpiteitä. Lohikalojen palauttamisen myötä toimenpiteillä pyritään myös erittäin uhanalaisen raakun eli jokihelmisimpukan elvyttämiseen.

Yhtenä vision merkittävänä rahoituslähteenä LUVY on valmistellut Karjaanjoen osuutta Metsähallituksen Luontopalvelujen vetämässä EU LIFE IP -rahoitushaussa.

Hiidenvesi mukana visiossa

Vesistövision toteuttamiseksi myös Hiidenveden valuma-alueen kunnostamisen jatkaminen on tärkeää. Hiidenveden kunnostus -hankkeessa on muun muassa rakennettu kosteikkoja ja tarjottu maanviljelijöille ympäristöneuvontaa ravinnekuormituksen pienentämiseksi. Viimeisimmät uutiset Hiidenvedeltä ovat lupaavia. Viime kesänä tehdyn sulkasääskiseurannan yhteydessä kartoitettiin myös valkokatkan ja jäännemassiaisen esiintymistä, ja tulokset kertovat hyvästä happitilanteesta. Tutkija Tommi Malinen Helsingin yliopistosta kommentoi tulosta LUVY:lle seuraavasti: ”Hiidenveden syvänteen happitilanne näyttäisi olevan vähitellen kohentumassa, mikä suosii näitä hapekasta vettä vaativia lajeja.”

Kartuta vesistötietojasi pelaamalla!

Vedenlaadun parantamiseen tarvitaan myös asukkaiden panosta. Sitoutumista vesiensuojeluun ja vesistövision toimenpiteisiin voi vahvistaa hankkimalla lisätietoja ja -taitoja pelaamalla. LUVY:n toteuttamat Pelasta järvi ja Bongaa kala -verkkosivustot tarjoavat mainion tavan tutustua järven kalastoon ja ekologiaan sekä järven ja sen valuma-alueen kunnostukseen vaikka kotisohvalta. Sivustot on laadittu yhteistyössä vihtiläisen KN-mainostoimiston kanssa.

Bongaa kala -sivusto www.bongaakala.fi alkaa veden pinnalta ja sukeltaa syvemmälle järven maailmaan. Sivusto sisältää kaksi peliä. Yösukellus-pelissä tunnistetaan kaloja lampun valossa. Öinen vedenalainen maisema tuo peliin lisäjännittävyyttä. Tunnistettavana on 20 suomalaista järvikalaa. Mitä kala syö? -pelin avulla tutustutaan kalojen ravinnon käyttöön.  ”Kalojen ravintokohteet perustuvat Hiidenvedellä tehtyihin tutkimuksiin”, kertoo LUVY:n vesistötutkija Anu Suonpää.

Pelasta järvi -sivusto www.pelastajarvi.fi perehdyttää ulkoisen kuormituksen merkitykseen järven rehevöitymisessä ja sen hallintakeinoihin. Sivuston Kunnosta järvesi -pelissä jokainen voi testata järven kunnostusta. Miten paljon rehevöitymistä aiheuttavaa fosforia saan vähennettyä valitsemillani kunnostustoimenpiteillä? Pelaaja saa kuvan kunnostustoimien kustannuksista suhteessa niiden tehokkuuteen kuormituksen vähentämisessä.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Jaana Pönni, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry, etunimi.sukunimi@vesiensuojelu.fi


Paluu etusivulle