Tulosta
  20.11.2015

Osakaskunnat kunnostajiksi

 
 Kuva: Yrjö Kivinen
Vesien hoitoon tarvitaan mukaan uusia vapaaehtoisia toimijoita, kun valtion ja kuntien resurssit vähenevät. Yhteisten vesialueiden osakaskunnat ovat vesialueiden omistajia ja oikeustoimikelpoisia organisaatioita, joilla on hyvät edellytykset kunnostaa ja hoitaa vesistöjä. Pienien osakaskuntien yhdistyminen parantaa osakaskuntien vaikutusmahdollisuuksia.

Erillisen suojelu- tai hoitoyhdistyksen perustaminen ei välttämättä ole tarpeen, jos osakaskunnalla on mahdollisuus lähteä viemään kunnostusta eteenpäin. Osakaskunnissa voi olla paljon hyödynnettäviä voimavaroja.

Yhdistyminen kannattaa

Suomessa vesialueiden omistus on pirstaloitunut ja osakaskuntia on paljon. Monen osakaskunnan toiminta on vain muutamien aktiivisten harteilla, ja keski-ikä on usein melko korkea. Erityisen haasteen muodostavat ne yhteiset vesialueet, jotka eivät ole koskaan järjestäytyneet tai joiden toiminta on hiipunut.

Osakaskuntien mahdollisuudet vaikuttaa vesien tilaan parantuvat, kun pienet osakaskunnat yhdistyvät. Isommassa osakaskunnassa on enemmän ihmisiä hoitamassa yhteisiä asioita. Vesien käyttöä haitanneet rajat vähentyvät tai poistuvat kokonaan, mikä parantaa mm. kalastusmahdollisuuksia ja lisää kalastuslupatuloja. Järjestäytymättömiä ja toiminnaltaan hiipuneita yhteisiä alueita on myös saatu yhdistämisten avulla järjestelmällisen hoidon piiriin.

Jos osakaskunta ottaa vastuulleen vesialueidensa tilan parantamisen, se voi houkutella mukaan myös osakkaita, jotka eivät ole kiinnostuneita kalastuksesta, vaan joille on tärkeää esimerkiksi hyvälaatuinen uimavesi.

Osakaskuntien yhdistämisiä on tehty Suomessa 2000-luvun aikana kolmisensataa. Osakkaat ovat olleet yhdistämisiin ja niiden vaikutuksiin pääosin tyytyväisiä.

Vasta valmistuneessa opinnäytetyössä on selvitetty monesta näkökulmasta, miten vesialueita yhdistämällä voitaisiin parantaa osakaskuntien edellytyksiä toteuttaa vesien hoito- ja kunnostustoimenpiteitä.

Lisätietoja:

Teemu Ulvi, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Mikä on osakaskunta? (Kalatalouden keskusliitto)

Paluu etusivulle