Tulosta
  4.12.2014

Tavastkengällä innostuttiin kunnostusprojektista

 
 Kuva: Matti Leiviskä
Pyhännän Tavastkengän kylällä sijaitsevan Kurkelanjärven pitkään suunnitteilla ollut kunnostushanke on edennyt ripeästi. Järven tilaa on parannettu Tavastkengän Maa- ja kotitalousseuran ja Oulun ProAgrian vetämän ”Vesistöt yhdessä hyvään tilaan (VYYHTI)” -hankkeen yhteistyönä.

Erinomainen esimerkki aktiivisuudesta

VYYHTI-hankkeen tavoitteena on aktivoida paikallisia maanomistajia, erilaisia yhdistyksiä ja muita tahoja käytännön vesien- ja ympäristönhoitotöihin. Kurkelanjärvi  on erinomainen esimerkki siitä, että kunnostushanke voi edetä nopeasti,  jos asialle saadaan sopivat puuhamiehet ja tueksi asiantuntevaa neuvontaa.

"Kurkelanjärven kunnostus on ollut kylällä tapetilla jo kymmeniä vuosia" kertoo Matti Leiviskä Tavastkengän Maa- ja kotitalousseurasta. "Järven sekä viereisen jokivarsilaitumen kunnostaminen nousivat esille myös muutamia vuosia sitten maisemaselvityksessä, joka liittyi Bioenergian edelläkävijät -hankkeeseen.  VYYHTI-hankkeeseen otimme yhteyttä heti kun saimme siitä kuulla ja tiedustelimme millaista apua kunnostuskohteille olisi saatavissa." Leiviskä jatkaa.

Esimerkkisuunnitelmia ja tukihakua

VYYHTI-hanke laati Kurkelanjärven kosteikosta sekä kosteikon vieressä sijaitsevan joenvarsilaitumen alkuraivauksesta ja hoidosta esimerkkisuunnitelmat yhteistyössä kyläläisten ja maanomistajien kanssa keväällä 2013. Suunnitelmat ovat kaikkien asiasta kiinnostuneiden hyödynnettävissä VYYHTI-hankkeen www-sivuilla.

Yhdistys haki kohteiden toteutukseen ei-tuotannollisten investointien tukea ja sai molemmille hankkeille myönteiset rahoituspäätökset. VYYHTI oli apuna myös tukihakemusten täyttämisessä.

Yhteistyöpalaverista uusia ideoita toteutukseen


Kesällä 2013 perinnebiotoopin raivaustöitä aloiteltiin kansainvälisen työleirin voimin. Talvella saatiin kunnalta päätös kosteikkohankkeeseen tarvittavan pankkilainan takauksesta.

Pian kuitenkin huomattiin, että kovaa pohjaa ei löydy suunnitellun kosteikon alueelta ja että alueen jäädyttäminen talvitöinä tehtäviä kaivinkonetöitä varten olisi mahdotonta. Apua saatiin Kotiseutukosteikko Life-hankkeen kanssa pidetystä yhteistyöpalaverista, jossa tuli esille mahdollisuus käyttää työssä ponttonikaivuria. Kaivutyöt toteutettiin ponttonikaivinkoneella elokuussa 2014 ja ne onnistuivat ongelmitta.
 
Seuraavaksi satsataan virkistyskäyttörakenteisiin

Kyläläiset jatkavat Kurkelanjärven tilan parantamista ja hoitoa. Kansainvälisiä työleirejä aiotaan järjestää jatkossakin.  Seuraavaksi kyläläiset suunnittelevat Leader-rahoituksen hakemista pitkospuiden, nuotiopaikan ja muiden virkistyskäyttörakenteiden suunnitteluun ja toteutukseen. Lisäksi kylällä pohditaan mahdollisuuksia Törmäsjoen koskikunnostukseen.

Teksti:

Riina Rahkila, VYYHTI-hanke, ProAgria Oulu ry

Lisätietoja:

Matti Leiviskä, Tavastkengän Maa- ja kotitalousseura, etunimi.sukunimi@tavastkenka.fi

Paluu etusivulle