Tulosta
  4.12.2014

Rakennetut kosteikot hoitavat taajamavesistöjä

 
 Kuva: Hannele Ahponen
Vihdin kunta rakennutti alkutalvesta 2010 Nummelan Portin kosteikon luonnon monimuotoisuuden juhlavuoden hankkeena. Kosteikko suunniteltiin parantamaan järveen laskevan veden laatua, tarjoamaan monipuolinen elinympäristö eliöille ja virkistäytymismahdollisuuksia paikallisille asukkaille. Aloitteen teki Enäjärven suojeluyhdistys ja erityisesti sen edesmennyt puheenjohtaja, Antti Uusitalo, joka toimi aktiivisesti seudun vesiensuojelun puolesta vuosikymmenien ajan.

Nummelan Portti on osa Enäjärven ja Kilsoinojan kunnostusprojekteja. Kilsoinojan valuma-alueen hulevedet, jotka aiemmin johdettiin suoraan järveen, kulkevat nyt uoman suulla sijaitsevan kosteikon läpi. Kun valuma-alueella on paljon vettä läpäisemätöntä pintaa, kulkeutuu suuri osa hulevesien kymmenistä tuhansista kemikaaleista suoraan vesistöön.

Keidas-hankkeessa tutkitaan kosteikkojen vaikutuksia

Helsingin yliopiston tutkija, Outi Salminen, vetää Nummelan alueella viisivuotista Keidas-hanketta, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka rakennetut kosteikot vaimentavat kaupungistumisen vaikutuksia ympäristöön. Hanke tulee antamaan tietoa kosteikkojen vaikutuksista veden laatuun ja määrään, kasvihuonekaasujen sitoutumiseen ja vapautumiseen sekä taajamaluonnon monimuotoisuuteen.

Noin kahden hehtaarin kokoisella Nummelan Portilla kasvaa jo yli sata kasvilajia, joista lähes kaikki ovat löytäneet perille omin avuin. Uusia ilmestyy jatkuvasti. Mitä monimuotoisempaa kasvillisuus on, sitä parempi on alueen puhdistusteho ja sitä enemmän sinne asettuu myös eläimiä. Hyönteislajeja Nummelan Portilla on niin paljon, että tutkijat laskevat ensin vain vedessä elävät lajit.

Kosteikkoala kasvaa

Reilun kilometrin päähän Nummelan Portista on rakentumassa uusi kosteikkoalue, Nummelan Niittu, jonka maanmuokkaustyöt tehtiin pääosin viime talven aikana. Se sijaitsee seitsemän hehtaarin suuruisella puistoalueella, josta itse kosteikko on runsaan hehtaarin kokoinen. Projektin toteutetaan Keidas-hankkeen puitteissa, yhteistyönä Helsingin yliopiston, Vihdin kunnan, Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen sekä Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa.
Molemmat Nummelan kosteikot myötäilevät Kilsoinojaa, joka tuo suurimman osan kosteikkojen vedestä.
   
Päätös kosteikkopinta-alan edelleen kasvattamisesta on jo tehty. Yhteensä kosteikkoja tulee olemaan Kilsoinojan varressa noin kahden kilometrin matkalla ja niiden yhteenlaskettu pinta-ala kasvaa n. 15 hehtaariin. Tavoitteena on kattaa noin 1 % koko valuma-alueen pinta-alasta. Läpäisemättömien pintojen vähentämisen rinnalla monipuoliset, toimivat taajamakosteikot ovat erinomaisia työkaluja tulevaisuuden taajamasuunnittelussa.

Paikalliset asukkaat aktiivisesti mukana


Nummelan kosteikkoalue on suosittu retkeilykohde. Erityisesti jäiden lähdön aikaan tapahtuva hauenkutu ja keväinen sammakonkutu houkuttelevat paljon ihmisiä paikalle. Kosteikoilla järjestetään myös lasten kesäleirejä sekä ammatillisia kursseja.
 
Toimijoiden pitkän yhteistyöhistorian, asiantuntemuksen sekä innon ohella hankkeen onnistumiseen on alusta alkaen ollut vaikuttamassa suuri asukasaktiivisuus. Se on vaatinut suunnittelijoilta erityistä huolellisuutta ja kiinnittänyt huomiota myös seikkoihin, jotka eivät muuten olisi nousseet esiin. Tästä esimerkkinä laululintujen habitaattien suojelu. Asukkaiden kuuleminen on saattanut hidastaa joitain työvaiheita, mutta toisaalta antanut tuoreita näkökulmia ja lisännyt paikallisyhteisön arvostusta kosteikkoja kohtaan.

Teksti:

Katri Sarres, Suomen ympäristökeskus


Lisätietoja:

www.helsinki.fi/taajamakeitaat

Paluu etusivulle