Tulosta
 

Omatoimisen vesistökunnostuksen toimintamalli sai tunnustusta Oulussa

12.12.2013

 
Rautasaostuma laskeutuu tehokkaasti pintavalutuksessa.
Kuva: Birger Ylisaukko-oja
Kiimingin-Jäälin vesienhoitoyhdistyksen kehittämä vesistökunnostuksen toimintamalli on valittu oululaiseksi teoksi nro. 53. Toimintamallissa paikallinen toimija ottaa hankkeesta vastuun ja pyrkii kumppanuuteen mm. tutkijoiden, viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa luodakseen toimintaedellytyksiä.

Kiimingin-Jäälin vesienhoitoyhdistys on perustettu keväällä 2011. Yhdistyksen toimialueena on pieni Jäälinojan vesistö, jonka keskusjärvi on Jäälinjärvi. Järven ja siitä laskevan Jäälinojan ympärille on kasvanut 5000 asukkaan Jäälin taajama.

Rautasaostuma ja limalevä on ikävä yhdistelmä

Jäälinojan valuma-alueen maaperässä on runsaasti pohjaveteen liukenevaa rautaa. Tiheään metsäojaverkostoon päätyessään pohjavesi hapettuu, jolloin rauta saostuu ja kulkeutuu alapuoliseen vesistöön, erityisesti Jäälinjärveen, ja kasautuu sinne löyhäksi sedimentiksi. Järveen pesiytynyt limalevä voimistaa epämiellyttävää virkistyskäyttökokemusta, kun ”kura” tarttuu tiukasti iholle ja muihin pintoihin.

Yhdistyksen tavoitteena on pidättää kiintoainesta ja ravinteita valuma-alueelle pintavalutuksen, kosteikoiden ja putkipatojen avulla. Vesistön ihmisperäistä kuormitusta pienennetään viemäröinnillä ja ohjaamalla ranta-asukkaita vastuulliseen käyttäytymiseen. Itse järveä kunnostetaan hoitokalastuksella.

Toimintamallilla hallitaan kokonaisuus

Yhdistyksen toimintamalli sisältää tutkimusta ilmiöiden ja niiden merkityksen ymmärtämiseksi, yhteistyötä tutkijoiden ja viranomaisten kanssa parhaan asiantuntemuksen saamiseksi, vuorovaikutusta ja viestintää hankkeiden hyväksyttävyyden varmistamiseksi ja kumppanuutta kunnan ja muiden toimijoiden kanssa resurssien kartuttamiseksi. Yhdistys on saanut EU-rahoitusta toimintamallin kehittämiseen yleisen käyttöön soveltuvaksi.

Uudessa Oulussa jatkuu ”Sata tekoa Oulusta” -ohjelma, jossa annetaan tunnustusta eri kokoisille hankkeille, kun ne ovat jollakin tavalla erityisiä. Omatoimisen vesistökunnostuksen toimintamalli sai tunnustuksen nro 53.

Teksti ja lisätietoja: 

Birger Ylisaukko-oja, Kiimingin-Jäälin vesienhoitoyhdistys, etunimi.sukunimi@pp.inet.fi


Paluu etusivulle