Tulosta
 

Puhdas vesi ja hyvä sanitaatio kaikille vuonna 2030

 
 Kuva: Esko Kuusisto
Yhdistyneiden Kansakuntien ’Millenium Goals’ vuodelle 2015 onnistui ehkä jopa yli odotusten. Äärimmäinen köyhyys puolittui, kaksi miljardia ihmistä sai puhdasta juomavettä. Tyydyttävän sanitaation piirissä on nyt noin 70 % maapallon väestöstä, kun vertailuvuotena 1990 osuus oli 49 %. Kehitys on kuitenkin ollut epätasaista (esim. Fuller & al. 2016).

Työ jatkuu. YK:n jäsenmaat sopivat syyskuussa New Yorkissa kestävän kehityksen tavoitteista (Sustainable Development Goals), jotka ohjaavat työtä vuoteen 2030 asti.

Uusia tavoitteita on 17 ja niillä on 169 alatavoitetta. Vesi on entistä keskeisemmässä asemassa. Tavoitteena on varmistaa puhtaan veden saatavuus ja hyvä sanitaatio kaikille. Näitä ilman ei siis saa olla kukaan vuonna 2030.

Veteen liittyviä alatavoitteita on kuusi. Puhtaan veden ja sanitaation ohella ne velvoittavat muun muassa parantamaan vedenkäytön tehokkuutta ja suojelemaan veteen liittyviä ekosysteemejä. Tällaisina mainitaan vuoristot, metsät, kosteikot, pohjavesimuodostumat ja järvet. Myös rajavesistöjä koskevaa yhteistyötä korostetaan.
 
Yli miljardi ihmistä joutuu yhä ulostamaan ulkoilmassa. Intian maaseutuväestöstä heitä on noin kaksi kolmasosaa. SDG-ohjelman tavoitteena on myös tältä osin nollatoleranssi vuodelle 2030.   

Yhtenä päämääränä on taata turvalliset ja kestävät kaupungit sekä asuinyhdyskunnat. Tässä on alatavoitteena vähentää merkittävästi veteen liittyvistä katastrofeista aiheutuvien ihmisuhrien määrää ja taloudellisia vahinkoja.

Keskeisenä edellytyksenä SDG-ohjelman onnistumiselle ovat kattava tiedon saanti ja kehitystä kuvaavat indikaattorit. Bangkokissa lokakuun lopussa pidetyssä kokouksessa hyväksyttiin alustavasti 159 indikaattoria. Suoraan vettä koskeviin tavoitteisiin liittyviä niistä on seitsemän, välillisesti liittyviä suuri joukko.

Teksti ja lisätietoja:

Johtava hydrologi Esko Kuusisto, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

  • Fuller, J., Goldstick, J., Bartram, J. & Eisenberg, J. 2016. Tracking progress towards global drinking water and sanitation targets: a within and among country analysis. Science of the Total Environment 541, pp. 857–864.

Paluu etusivulle