Tulosta
  16.12.2014

Järviwiki laajeni Itämerelle

 
 Järvi- ja meriwikin kartta Sipoon saariston
pintavesimuodostumasta.
Vuodesta 2011 käytössä ollut Järviwiki on nyt myös Meriwiki. Palveluun on lisätty sivut Itämerelle, sen eri osa-alueille ja kaikille Suomen rannikon luokitelluille pintavesimuodostumille. Järvi- ja meriwikiin on myös siirretty Itämeri-sanakirjan sisältöä vuodenvaihteessa lakkautettavasta Itämeriportaalista.

"Tavalliselle kansalaiselle lähivesi on lähivesi riippumatta siitä, onko se järvi tai merenlahti. Järvi- ja meriwikissä järvet ja merialueet löytyvät saman haun kautta ja havaintopaikkoja voi perustaa niin sisävesille, rannikolle kuin avomerellekin” kertoo Järvi- ja meriwikin kehittäjä Matti Lindholm.

Retkisivut käytettävissä ensi kesänä

Merialueiden mukana Järviwikiin on rakenteilla uusia ominaisuuksia, jotka valmistuvat ensi kesäksi. ”Kiinteiden havaintopaikkojen lisäksi käyttäjät voivat jatkossa perustaa muun muassa retkisivuja, joille on mahdollista dokumentoida esimerkiksi venereissun valokuvat, havainnot ja mielenkiintoisimmat rantautumispaikat. Tallentaja saa karttapohjaisen visuaalisen esityksen omasta retkestään, ja kaikki muut käyttäjät hyötyvät jaetuista havainnoista ja muista tiedoista”, Lindholm kertoo.

Mikä on Järvi- ja meriwiki?

Järvi- ja meriwiki on yhteisöllinen verkkopalvelu, johon kuka tahansa voi tuottaa sisältöä, kunhan rekisteröityy palveluun. Palvelun on perustanut ja sitä ylläpitää Suomen ympäristökeskus SYKE. Maa- ja vesitekniikan tuki ry. on rahoittanut sekä Järvi- että Meriwikin kehittämistä.

Tuota sisältöä ja anna kehittämisideoita!

Vaikka Järvi- ja meriwikin perustoiminnallisuutta kehitetään SYKEssä, palvelun varsinainen sisältö syntyy vain käyttäjien yhteistyöllä. Lindholm kehottaakin kaikkia etsimään palvelusta oman lähivetensä, ja osallistumaan sen esittelytekstin kirjoittamiseen. ”Myös kehittämisideoita otetaan mielellään vastaan. Niitä voi kirjoittaa esimerkiksi Järvi- ja meriwikin keskustelupalstalle eli Kahvihuoneessa”, hän lopettaa.

Teksti ja lisätietoja:

Järvi- ja meriwikin kehittäjä ja ylläpitäjä Matti Lindholm, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Paluu etusivulle