Tulosta
  16.12.2014

Purojen äärelle innostetaan uuden esitteen avulla

 
Maatalouspurojen luontoarvoja voidaan
säilyttää luonnonmukaisten
peruskuivatusmenetelmien avulla.
Kuva: Liisa Hämäläinen

Purokunnostajien tueksi on valmistunut uusi esite, jonka toivotaan innostavan uusia ja vanhoja tekijöitä purojen äärelle. Myötätuulta on nähtävissä myös asukkaiden asenteissa: maksuhalukkuuden vahvistumisesta on saatu näyttöä. Purojen tilan parantaminen on ollut tavoitteena kahdessa tänä vuonna päättyvässä SYKEn yhteistyöhankeessa. Ajankohtaiseksi purot nousee myös pienvesien suojelu- ja kunnostusstrategia lausuntokierroksen takia.

Pienvedet tarvitsevatkin huomiota, koska Suomesta ei enää juurikaan löydy luonnontilaisia pienvesiä suojelualueiden ulkopuolelta. Lähes kaikki pienet virtavedet on perattu ja suoristettu mm. maankuivatuksen tarpeisiin.

Maa- ja metsätalousalueiden purot hankkeiden kohteina


Hiekoittumisesta kärsivien taimenpurojen valuma-aluelähtöistä kunnostamista kehitettiin Pohjoisten pienvesien tilan parantaminen (METSÄPURO) -hankkeessa, jossa keskeisinä toimijoina olivat mm. metsähallitus, Kuusamon ja Pudasjärven kaupungit ja Taivalkosken kunta. Hankkeessa tutkittiin myös alueen asukkaiden maksuhalukkuutta pienvesien tilan parantamiseen sekä tuotettiin omaehtoisen kunnostushankkeen käynnistämiseen kannustava esite ”Hoida ja kunnosta lähipuroasi”.

Maatalousalueiden purojen luontoarvojen tunnistamista ja huomioon ottamista maankuivatuksessa kehitettiin kolmivuotisessa Uuden vesilain mukainen käytäntö kuivatusrahojen käytöstä (PERKAUS) -hankkeessa. Hankkeessa myös järjestettiin koulutusta luonnonmukaisen peruskuivatushankkeen toteuttamiseen ja selkeytettiin vesilain tulkintaa luonnontilaisen kaltaiseksi palautuneen uoman määrittelemiseksi.

Paikallisten panos ja yhteistyö onnistumisen edellytyksenä

Paikallisilla toimijoilla on keskeinen merkitys pienvesien tilan parantumisessa. Kunnostuksen voi aloittaa usein pieninkin kustannuksin esimerkiksi talkoilla. Pienvesien merkityksestä ja kunnostuskeinoista on tärkeää viestiä, jotta pienvesiä suojeltaisiin ja kunnostettaisiin aktiivisemmin.

Oulun seminaari kokosi innostuneet yhteen marraskuussa

METSÄPURO- ja PERKAUS-hankkeet järjestivät yhteisen loppuseminaarin Oulun ProAgrian vetämän Vesistöt yhdessä hyvään tilaan (VYYHTI) -hankkeen kanssa. Hankkeessa on aktivoitu paikallisia ihmisiä lähivesiensä tilan parantamiseen kehittämällä yhteistyötä ja verkostoitumista. Oulussa järjestettyyn seminaariin osallistui 140 ihmistä, joista suuri osa oli paikallisia toimijoita. Innostunut ilmapiiri oli helposti havaittavissa. 

Teksti ja lisätietoja:

Suunnittelija Liisa Hämäläinen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Tutkija Kati Häkkilä, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi



Paluu etusivulle