Tulosta
  14.12.2012

Uusi tiedonanto Euroopan vesivarojen turvaamiseksi – Blueprint

 

Vesienhoito vaatii yhteistyötä. Kuvassa puronkunnostustalkoot
Helsingissä toukokuussa 2012. Kuva: Turo Hjerppe.

Euroopan komissio on julkaissut marraskuussa 2012 tiedonannon, jonka avulla pyritään turvaamaan puhtaan veden riittävyys niin ihmisten, ympäristön kuin taloudenkin tarpeisiin. Tiedonanto nojaa vahvasti jäsenmaiden vesienhoitosuunnitelmiin. Tavoitteiksi on asetettu vesistöjen hyvän tilan saavuttaminen, vesiin kohdistuvien haitallisten vaikutusten vähentäminen sekä vesistöjen sietokyvyn parantaminen ilmastonmuutosta sekä tulvien ja kuivuuden kaltaisia ääri-ilmiöitä vastaan.

Tiedonanto on laajasti EU:n vesiasioita käsittelevä suunnitelma, joka tuo yhteen niin vesipuitedirektiivin, maataloustukijärjestelmän kuin aluekehitysrahoitusohjelmatkin. Näistä saatujen tietojen ja toiminnan tehostamistarpeiden ohessa huomioidaan myös EU:n linjaukset uudistuvasta energiasta, liikenteestä ja poikkeusolosuhteiden hallinnasta.

Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää ratkaisujen etsimistä myös vesipolitiikan ulkopuolelta

Vaikka vesien hoidossa onkin edistytty, tavoitteiden saavuttaminen edellyttää merkittävästi lisätoimenpiteitä. Ratkaisuja etsitään myös varsinaisen vesipolitiikan ulkopuolelta. Esimerkiksi Eurooppalaisia rahoitusvälineitä, kuten Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja maaseudun kehittämisohjelma (MAKE), tulisi kohdentaa nykyistä paremmin vesien hoitoon. Lisäksi pitäisi edistää vesien hoidon tavoitteiden huomioon ottamista politiikan eri osa-alueissa, kuten maa- ja liiketaloudessa.. Julkaisussa todetaankin, että tavoitteiden saavuttaminen vaatii sekä yleistä poliittista tukea, vesijohtajien sitoutumista että eri organisaatioiden välistä yhteistyötä.

Tiedonannossa esitetään konkreettisia toimia tavoitteiden täyttämiseksi. Erityistä huomiota kiinnitetään vesien pilaantumisen ehkäisyyn, vedenottoon liittyviin paineisiin ja kuivuuteen, maankäytön suunnittelun ja hallinnan parantamiseen sekä vesihallinnon kehittämiseen.

Vesiasioiden painoarvo korostuu EU:n tulevissa suuntalinjauksissa

Tiedonannon taustalla oleva analyysi kattaa pitkän ajanjakson vuoteen 2050 saakka ja sen on tarkoitus ohjata EU:n vesipolitiikkaa pitkällä aikavälillä. Tiedonanto liittyy läheisesti Eurooppa 2020 -strategiaan ja erityisesti vuoden 2011 resurssitehokkuutta koskevaan etenemissuunnitelmaan.

Blueprintin kaltaista tiedonantoa tarvitaan, sillä vain alle puolet Euroopan vesistöistä tulee saavuttamaan hyvän tilan vuonna 2015. Lisäksi 60 % Euroopan vesistöistä sijaitsee kahden tai useamman valtion alueella, mikä korostaa yhteisten EU-tason toimenpiteiden merkitystä.

Tiedonannon täytäntöönpano osana vesipuitedirektiivin toimeenpanoa

Esitetyt toimet eivät ole vielä sitovia, ja ympäristöministerineuvosto tekeekin tiedonannosta päätelmät vielä tämän vuoden loppuun mennessä. Tiedonanto otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa. Vuosina 2013-2015 tiedonannon ehdottamia toimia pyritään viemään käytäntöön etenkin jäsenmaiden päivittämien vesienhoitosuunnitelmien kautta. Toisessa vaiheessa vuosina 2016-2018 arvioidaan ensimmäistä vaihetta sekä valmistellaan selonteko koko vesipuitedirektiivistä.

Teksti:

Suunnittelija Maria Arola, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Lisätietoja:

Paluu etusivulle