Tulosta
  14.12.2012

EU:n uusi vedenniukkuusindikaattori osoittaa kuivuudelle herkimmät alueet

 
 

Veden niukkuus, eli ihmisten aiheuttama liiallinen vedenkulutus suhteessa käytettävissä oleviin vesivaroihin, on käsitteenä Suomessa melko uusi ja tuntematon - Suomessa kun ei juuri ole veden niukkuutta. Kuitenkin noin kolmannes maailman väestöstä elää veden niukkuudesta kärsivillä alueilla.  Veden niukkuus onkin globaalisti suuri puheen ja tutkimuksen kohde. 

Vedenniukkuusindikaattori osa uutta EU:n vesiensuojelustrategiaa

Euroopan unioni on valmistellut veden niukkuutta mittaavan indikaattorin, jolla voidaan vertailla veden niukkuutta Euroopan Unionin jäsenmaissa tasa-arvoisesti ja luotettavasti. Uusi vedenniukkuusindikaattori, WEI+ (Water Exploitation Index +), on osa indikaattoripalettia, joka esiteltiin EU:n vesiensuojelustrategian (A Blueprint to Safeguard Europe’s Waters) yhteydessä marraskuussa 2012.

Indikaattoreilla on kolme päätarkoitusta: yleisen tietoisuuden lisääminen vesiensuojelusta, tiedon koonti ja yhdistäminen sekä yhteismitallisen tiedon tarjoaminen poliittisten päätösten tekijöille. Vedenniukkuusindikaattorin tärkeimpiä ominaisuuksia on sen kyky osoittaa kuivuudelle herkimmät alueet. Näille alueille on mahdollista kohdentaa kuivuutta estäviä toimenpiteitä.

Diplomityö indikaattorin testauksesta Suomen vesistöön

Vedenniukkuusindikaattorin testauksesta Suomen vesistöön julkaistaan pian diplomityö.  Työssä testattiin indikaattoria 37 Suomen vesistöön vuositasolla ja 12 vesistöön kuukausitasolla. Tulosten perusteella Suomessa ei ole ympärivuotista veden niukkuutta, mutta lievää kausittaista veden niukkuutta esiintyy Varsinais-Suomessa. Testissä mukana olleista vesistöistä veden niukkuudesta kärsivät kesäisin Aurajoki, Uskelanjoki, Sirppujoki ja Paimionjoki. Indikaattori osoittaa teoreettisesti kuinka paljon ihminen kuluttaa vesistöä, mutta todellinen vaikutus selviää vasta tarkemman analyysin jälkeen.

Teksti:

Diplomityöntekijä Lauri Ahopelto, etunimi.sukunimi@gmail.com

Lisätietoja myös:

Vanhempi insinööri, diplomityön ohjaaja Olli-Matti Verta, Varsinais-Suomen ELY-keskus etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Paluu etusivulle