Tulosta
  2.10.2013

Vuoden vesistökunnostaja korostaa yhteisöllisyyden ja tiedotuksen merkitystä

 
Juha Keto on vesistökunnostuksen uranuurtaja.
Kuva: Aki Janatuinen
Tänä vuonna ensimmäistä kertaa jaettu vesistökunnostajapalkinto luovutettiin limnologi Juha Kedolle elokuussa kansainvälisen vesistökunnostusseminaarin yhteydessä. Seminaari ja sen yhteydessä jaettava palkinto on osa Suomen vesistökunnostusverkoston toimintaa.

Raati päätti palkita Juha Kedon, sillä hän on tehnyt uraauurtavaa ja pitkäjänteistä elämäntyötä vesistöjen kunnostuksen eteen. Juha Keto on työskennellyt järvien kunnostuksen parissa 1960-luvulta lähtien ja aktivoinut esimerkillään myös muita toimimaan vesien tilan parantamiseksi. Hänen esimerkkinsä synnytti 2000-luvulla Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön, joka toteuttaa Vesijärven suojelua ja hoitoa koko järven valuma-alueella. Keto on ollut myös mukana käynnistämässä lukuisia kansainvälisiä hankkeita

Vesikirje kysyi palkinnon saajalta vinkkejä menestyksekkäisiin vesistöjen kunnostushankkeisiin.

Vesijärven tila on saatu kunnostus- ja hoitotoimien avulla parantumaan merkittävästi. Mitkä ovat kunnostuksen onnistumisen kannalta keskeisiä asioita?

”Mielestäni tärkeintä on muodostaa kunnostuskohteesta ja sen ongelmista laaja ja holistinen käsitys. Se vaatii olemassa olevan tutkimusaineiston lisäksi paljon paikallista ”hiljaista tietoa”, perimätietoa sekä täydentäviä tutkimuksia puuttuvien tietojen paikkaamiseksi. Kunnostusohjelman laatiminen pitäisi tehdä yhteistyössä paikallisten sidosryhmien kanssa niin, että se koetaan omaksi ja siihen sitoudutaan.”

Vesijärven arvostus on vuosien mittaan noussut ja suuri joukko eri tahoja on saatu mukaan kunnostukseen. Miten olette saaneet ihmiset innostumaan asiasta ja innostuksen myös säilymään vuosien ajan?

”Vesijärvi on aiemmin ollut alueensa kehitykselle tärkeä ja sen kalataloudellinen merkitys on ollut suuri. Monet Vesijärven alueen ihmisistä olivat olleet pitkään huolissaan järven surkeasta tilasta ja kokivat tarvetta tehdä jotakin sen korjaamiseksi. Sosiaalista painetta lisäsi oikeansuuntainen viestintä, jossa korostettiin kunnostusmahdollisuuksien yhteisöllistä luonnetta ja jossa ketään yksittäistä tahoa ei syyllistetty.”

”Kunnostusmenetelmät suunniteltiin niin, että kaikki halukkaat saattoivat niihin osallistua. Kalavesien hoidon satavuotista paikallista perinnettä jatkettiin ohjaamalla ihmisiä hoitokalastuspyydysten rakentamiseen ja itse hoitokalastukseen sekä kalojen lisääntymisalueiden ja kuturantojen kunnostukseen, jolloin kalastusyhteisöt tulivat laajalti mukaan. Maanviljelijät sitoutuivat suojavyöhykkeisiin sekä kosteikkojen ja laskeutusaltaiden rakentamiseen omalla työllään ja koneillaan. Parhaimmillaan Vesijärvitalkoissa oli parisataa henkeä.”

”Kun ihmiset varsin nopeasti alkoivat nähdä oman työnsä myönteisiä tuloksia, yhteishenki ja luottamuspääoma lisääntyivät ja loivat jatkuvuutta. Myös ympäristövastuullisuus kasvoi, jolloin perinteiset vesiensuojelutoimet kuten haja-asutuksen jätevesikysymykset oli helpompi hoitaa kuntoon.”

”Yhteishengen ylläpito on tärkeä edellytys kunnostustoimien jatkuvuudelle, vaatiihan pitkään pilaantuneena olleen järven kuntouttaminen vuosien työn. Talkoolaisia pitää kiittää ja arvostaa, ja heidän ansionsa pitää tulla viestinnässä esiin. Yhteiset työrupeamat, tilaisuudet ja retket pitävät yhteisöllisyyttä yllä, mutta parasta on, kun talkoolaiset saavat nimensä lehteen tai ovat haastateltavina medioissa.”

Miten vesistöjen kunnostustoimintaa tulisi jatkossa kehittää Suomessa?

”Jokainen kohde on omansa, mutta kotijärvi on suomalaiselle tärkeä. Yhteisöllisyyttä ja paikallisia voimavaroja voidaan hyödyntää nykyistä enemmän. Tiedotusta ja viestintää ei voi koskaan tehdä tarpeeksi hyvin, mutta sillä on parhaimmillaan valtavan suuri merkitys kunnostustoiminnan onnistumiselle. ”

Mikä hanke on nyt itselläsi työn alla?

”Olen eläkkeellä ja mukana Vesijärvitalkoissa sekä muutamissa kansainvälisissä projekteissa.”

Miten oma mökkijärvesi voi?

”Kiitos hyvin! Mökkimme on Etelä-Päijänteellä, jossa elämme mahdollisimman ekologisesti kuivasanitoinnin varassa.”

Teksti:
Harjoittelija Liisa Sillanpää, Suomen ympäristökeskus

Lisätietoja:
Suunnittelija Liisa Hämäläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Paluu etusivulle