Tulosta
  15.10.2012

Yhdyskuntajätevesien puhdistusta on jatkuvasti parannettu

 

 Jätevedenpuhdistamon ilmastusallas. Kuva: Jonne Säylä.

Taajamiin suuntautuneen muuttoliikkeen sekä puhdistamoiden ja viemäröinnin rakentamisen myötä jätevesien käsittelyä on jatkuvasti parannettu 1970-luvulta lähtien. Kehitystä on tapahtunut erityisesti orgaanisen ja happea kuluttavien aineiden sekä fosforin osalta.

Typenpoistoon on kiinnitetty kasvavaa huomiota 1990-luvun puolesta välistä. Tämän seurauksena sen poistoteho on parantunut 31 %:sta 56 %:iin. Typenpoiston tehostamista jatketaan erityisesti typestä rehevöityvillä Selkämeren, Saaristomeren ja Suomenlahden alueilla. Lisäksi lähivuosina tullaan kiinnittämään yhä enemmän huomiota jätevesien sisältämiin mikrobeihin sekä ympäristölle haitallisiin ja vaarallisiin aineisiin.

Jätevedenpuhdistamoiden toiminta tehokasta

Vuonna 2010 yhdyskuntien jätevedenpuhdistamoita oli toiminnassa noin 500 kappaletta. Puhdistamoilla poistettiin orgaanisesta aineesta 97 %, fosforista 96 % ja typestä 56 %. Puhdistamoilta johdettiin vesistöön orgaanista ainetta noin 4 200 tonnia, fosforia 167 tonnia ja typpeä 11 200 tonnia. Fosforin osalta kuormitus on noin 4 % ja typen noin 15 % arvioidusta ihmisen toiminnasta aiheutuvasta kokonaiskuormituksesta.

Vuoden 2010 lopussa taajamissa asui noin 4,5 miljoonaa asukasta eli 83 % kokonaisväestöstä. Suomen taajamat ovat viemäröityjä, ja jätevedet käsitellään jätevedenpuhdistamoilla. Tämä on merkittävä saavutus, sillä kansainvälisesti tarkastellen Suomen taajamat ovat pieniä, hajallaan ja harvaan rakennettuja.

Jätevettä muodostuu vuosittain noin 500 miljoonaa kuutiometriä eli viemäriin liittynyttä asukasta kohti noin 320 litraa vuorokaudessa. Saneerauksella on vähennetty viemäriverkoston ulkopuolelta tulevia hulevesiä sekä sade- ja kuivatusvesivuotoja.

Raportti yhdyskuntien jätevesien puhdistuksesta SYKEn verkkosivuilla

Päivitetty raportti yhdyskuntien jätevesien puhdistuksesta on julkaistu SYKEn verkkosivuilla. Raportin tavoitteena on välittää kansalaisille tietoa viemärilaitosten tilanteesta Suomessa sekä kuvata jätevesihuollossa tapahtuneita oleellisia muutoksia.

Lisätietoja:

Tutkimusinsinööri Riikka Vilpas, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Johtava asiantuntija Jyrki Laitinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Paluu etusivulle