Tulosta
  22.6.2016

Kohinalla kohti vesiviisasta kiertotaloutta

 
 Kuva: Sannamari Pehkonen
Vesiviisasta kiertotaloutta tutkiva hanke nostaa usein unohdetut vesikysymykset keskiöön. Tavoitteena on minimoida vesivarojen kulutusta ja kuormitusta myös kiertotaloudessa sekä ottaa talteen veden sisältämät aineet ja energia ja käyttää ne uudelleen. Ratkaisuja etsitään mm. edistyneestä puhdistusteknologiasta ja vesiin kohdistuvien riskien hallinnasta.

Loppuvuodesta syntyy kiertotalouden ja vesikysymysten kytkentöjä kuvaava kokonaisvaltainen tieteellisesti perusteltu kuvaus. Samalla tuotetaan ratkaisukeskeistä tietoa päätöksenteon tueksi.

Hankkeessa tehdään tarkka arvio veden kuormituksesta ja kulutuksesta Suomen kansantaloudessa viime vuosina. Tätä tarkastelua tuetaan Pyhäjärven ja Meri-Lapin tapaustutkimusten avulla.

Vesiviisaan kiertotalouden ratkaisut


Vesiviisaat ratkaisut voivat liittyä vesipiheihin ja vedenpuhdistusteknologioihin, vesikiertojen sulkemiseen sekä aineiden ja energian talteenottoteknologioihin. Vesiviisasta kiertotaloutta tuetaan ja toteutetaan myös digitaalisilla ratkaisuilla ja teollisilla symbiooseilla. Toisaalta huomiota kiinnitetään materiaalien ja jätteiden hyötykäytön vesiin kohdistuviin riskeihin ja niiden hallintakeinoihin.

Hanke perustuu yhteistyöhön ja keskusteluun

Käsitystä vesiviisaan kiertotalouden osatekijöistä rakennetaan tiedon tuottajien ja tiedon hyödyntäjien yhteistyönä. Tutkimus toteutetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa ministeriöiden, yritysten, etujärjestöjen, viranomaisten sekä muiden tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa. Hanke kokoaa keskeiset sidosryhmät keskustelemaan vesiviisaan kiertotalouden synergioista ja ristiriitatilanteista, ratkaisuehdotuksista ja ohjauskeinoista. Keskustelu on käynyt vilkkaana mm. hankkeen kick off -tilaisuudessa 10.12.2015.
 
Keskustelu on jatkunut Kiertotaloudesta bisnestä -seminaarissa 27.1.2016 sekä Säkylässä 10.–11.3.2016 järjestetyssä tapahtumassa, jossa pureuduttiin elintarvikeketjun kiertotalouteen ja lannan sisältämien ravinteiden kiertoon liittyviin kysymyksiin.

Säkylän Pyhäjärven alueelle tehtyjen mallisimulointien perusteella järven tilan parantaminen vaatii kuormitusvähennyksiä. Erityisesti lannan sisältämien ravinteiden ja orgaanisen aineen vesiviisas kierrättäminen on tärkeässä roolissa pyrittäessä kohti kirkkaampaa Pyhäjärveä.

Seuraa hanketta verkossa

Hankkeen etenemistä voi seurata sen kotisivuilta www.syke.fi/hankkeet/vesiviisas ja Twitterissä tunnisteella #vesiviisas

Rahoitus ja yhteistyö


Maj ja Tor Nesslingin säätiön rahoittaman yksivuotisen hankkeen toteuttavat SYKEn tutkijat Jani Salminen, Sarianne Tikkanen ja Jari Koskiaho yhdessä Pyhäjärvi-instituutin, Digipoliksen ja Oulun yliopiston kanssa.
Future Earth Suomi vastaa hankkeen yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta yhteistyössä hankkeen tutkijoiden kanssa. Hanke on Future Earth Suomen Living Labin ensimmäinen co-design pilottiprojekti. Hankkeen viestinnässä ja tapahtumissa on mukana Ympäristötiedon foorumi.

Lisätietoja:

TkT Jani Salminen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi.

Paluu etusivulle