Tulosta
  22.6.2016

Sveitsi velvoittaa fosforin kierrättämiseen

 
 Kuva: Johanna Kallio
Sveitsi on ensimmäisenä maailmassa velvoittanut ottamaan fosforin talteen jätevesilietteistä ja teurastamojätteestä. Lainsäädäntö on tullut voimaan 1.2.2016 kymmen vuoden siirtymäajalla. Toimeenpanon ohjeistus, mm. talteenottoasteen vaatimukset, laaditaan osapuolien kanssa.

Huoli käyttökelpoisen fosforimineraalin turvallisesta saatavuudesta kasvaa. Sen rajallinen määrä ei ole kuitenkaan uutinen. Ravinnekiertoseminaareissa on jo vuosien ajan totuttu näkemään ennusteita aiheesta. Taitekohdan (nk. peak phosphorus) ajankohdaksi esitetään erityyppisiä arvioita.

Sveitsissä orgaanisen aineen kaatopaikkakielto on ollut voimassa vuodesta 2000, ja vuoden 2006 jälkeen jätevedenpuhdistamolietettä ei ole saanut käyttää sellaisenaan maataloudessa. Sveitsissä poltetaankin 100 % lietteestä .

Avoimia kysymyksiä on yhä. Vielä ei tiedetä, miten esimerkiksi kustannukset jakautuvat. Lisäkustannuksien arvioidaan olevan 1–45 milj. € vuodessa ja investointikustannuksia 30-380 milj. €. Teknisiä sovelluksia on jo olemassa, mutta niitä tarvitaan myös lisää. Nämä haasteet on tarkoitus ratkaista siirtymäkauden aikana.

Vastaavia aloitteita muuallakin


Saksaan suunnitellaan vastaavaa fosforin talteenottovelvollisuutta jätevedenpuhdistamoille. Siirtymäaika jatkuu vuoteen 2025 saakka. Päätöksiä velvoitteista ei vielä ole tehty.

Norjan ympäristöviranomaiset selvittävät fosforinkierrätyksen kustannuksia ja etuja. Tavoitteena on laatia fosforinkierrätyksen strategia vuoden 2016 aikana.

Suomessa Sitra valmistelee kansallista kiertotalouden toimintaohjelmaa yhdessä sidosryhmien kanssa. Tavoitteena on nostaa Suomi kiertotalouden edelläkävijäksi siten, että tuloksena syntyy talouskasvua ja uusia vientikonsepteja. Luonnos toimintaohjelmasta valmistui 24.5.2016. Lopullinen ehdotus julkaistaan syyskuussa 2016.

Teksti ja lisätietoja:

Suunnitteluinsinööri Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi



Paluu etusivulle