Tulosta
  16.6.2015

Suomen tuella vettä köyhille ja päätösvaltaa naisille Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa

 
 Kuva: Ruby Wright
Suomen FinWaterWEI II-vesiohjelma auttaa Kirgisiaa ja Tadzhikistania ratkomaan puhtaaseen veteen liittyviä haasteita mm. edesauttamalla naisten osallistumista päätöksentekoon ja kehittämällä laboratorioiden laatutyötä. Ihmisten terveys ja naisten osallistuminen päätöksentekoon ovat päätavoitteina yhdessä ohjelman kahdestatoista hankkeesta Tadzhikistanin Aynin ja Rudakin alueilla. Tässä paikallislähtöisessä vesi- ja sanitaatiohankkeessa  koululaisille turvataan samalla aikaa ja voimia opiskeluun vedenhaun sijasta.

Tadzhikistanissa rakennetaan yksinkertaista infrastruktuuria, jotta kylään saadaan juokseva vesi. Tadzhikistanissa maaseudun naiset ja lapset käyttävät päivittäin 4–6 tuntia veden hankintaan. Suomen vesiohjelma keventää tuhansien perheiden arkea. Kuusilapsisen perheen äiti Bunafsha Nasreddinova kertoo vastaavan hankkeen jo muuttaneen oman perheensä elämän:
”Lapseni menettivät mielenkiinnon koulunkäyntiin, koska vedenhaku vei heidän voimansa. Nyt 6-vuotiaani näkee, miten paljon hänen isosiskonsa käyttää aikaa kirjojensa parissa ja haluaa itsekin oppia.”

Seurantoja ja laboratorioiden laatutyötä kehitetään

Tadzhikistanissa SYKE on mukana kehittämässä myös vesilaboratorioiden henkilökunnan osaamista erityisesti analyysimenetelmien laadunvarmistuksessa. Kirgisiassa SYKEn asiantuntijat osallistuvat Issyk-Kulin ylänköjärven kunnon arviointiin ja seurannan kehittämiseen.

Huono vesi on terveysriski vuoristokylissä ja maaseudulla

Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa on paljon makeaa vettä, mutta sitä ei aina ole saatavilla. Vesihuolto ylettyy vain harvoin maaseudulle ja vuoristokyliin. Vesi otetaan usein suoraan kastelukanavista ja joista, minkä vuoksi veteen liittyvät sairaudet ovat yleisiä. Päätöksentekijät niin kylissä kuin keskushallinnossa toimivat omissa ryhmissään ja joukkoon mahtuu harvoja naisia. Suomi pyrkii vastaamaan näihin haasteisiin.

Naisten ja tyttöjen aseman parantaminen on maailmanlaajuinen tavoite

Tadzhikistan isännöi 9.-11.6.2015 kansainvälisen konferenssin Dushanbessa, jossa arvioitiin Kansainvälisen vesivuosikymmenen 2005–2015 tuloksia. YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon muistutti kokouksessa, että ”yksi elintärkeä tekijä on naisten voimaantuminen. Ympäri maailmaa, mitä veteen tulee, naiset ja tytöt tekevät raskaimmat työt. He käyttävät 200 miljoonaa tuntia päivittäin vedenhankintaan.”

Myös Suomi painottaa kehityspolitiikassaan ja vesiohjelmassaan naisten osallistumisen tärkeyttä ja naisten aseman parantamista.

SYKE hallinnoi  FinWaterWEI II -ohjelmaa

SYKE hallinnoi ulkoasiainministeriön rahoittamaa Suomen FinWaterWEI II-vesiohjelmaa Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa vuoden 2017 loppuun asti. Ohjelmassaa tuetaan kahtatoista hanketta, joista kaksi on SYKEn:  Tadzhikistanin pintavesien laadun seurannan kehittäminen ja Kirgisian Issyk-Kul -järven käytön ja hoidon kehittämishanke.

Teksti ja lisätietoja:

Projektipäällikkö Saija Vuola (FinWaterWEI II –ohjelma), Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Erikoistutkija Kirsti Krogerus (Tadzhikistanin vedenlaatuhanke), Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
erikoistutkija Ari Mäkelä (Kirgisian vedenlaatuhanke), Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Paluu etusivulle