Tulosta
  18.6.2014

Suomen vesiohjelma Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa on käynnistynyt

 
 Lapsia juomaveden hakureissulla Oshin kaupungissa Kirgisiassa.
Kuva: Ari Mäkelä
FinWaterWEI-ohjelman uusi vaihe (2014-2017) tukee Kirgisian ja Tadzhikistanin vesivarojen kestävää ja oikeudenmukaista hallintaa. Näillä Keski-Aasian vesitorneina tunnetuilla runsasvetisillä mailla on mittavia haasteita vesivarojen oikeudenmukaisessa hallinnassa. Ulkoministeriön rahoittaman ohjelman tavoitteena on veteen liittyvien ristiriitojen vähentäminen sekä veden saatavuuden ja laadun parantaminen. SYKEn hallinnoimaa ohjemaa on toteutettu menestyksekkäästi jo vuodesta 2010.

Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa vahvistetaan ohjelman tuella viranomaisten kykyä vesistöjen kokonaisvaltaisessa kehittämisessä. Mm. Tadzhikistan on tänä keväänä käynnistänyt vesiuudistuksen, jonka tavoitteena on valuma-alueperustaisen hallintomallin luominen. Tässä työssä tarvitaan asiantuntijatukea, toimivia malleja sekä apua vanhojen rakenteiden uudistamiseksi.
Ohjelmassa myös koulutetaan viranomaisia tuottamaan ja hyödyntämään veteen ja ympäristöön liittyvää seurantatietoa. Luotettava tietopohja parantaa osaltaan maiden edellytyksiä sopeutua ilmastonmuutokseen.

Kansalaisjärjestöjen ja kansalaisten osallistuminen ohjelman toteutukseen on tärkeää. Noin kolmannes varoista tullaan kohdistamaan syrjäisten tai huonoimmassa asemassa olevien alueiden vesikysymysten ratkaisemiseen. Naisten roolia vesivarojen kestävässä hallinnassa vahvistetaan ohjelman kaikilla tasoilla.
Vesiohjelman kokonaisbudjetti on 8 miljoonaa euroa vuosille 2014–2017.  Hanketuki kanavoidaan pääosin kansainvälisten järjestöjen kautta niiden erityisosaamista hyödyntäen. Keskeinen asema on YK:n Euroopan talouskomissiolla (UNECE), jonka lisäksi hankkeisiin osallistuu muita YK-järjestöjä, OECD sekä kansainvälisiä kehitysyhteistyöjärjestöjä.

FinWaterWEI-ohjelman ensimmäinen vaihe saavutti asetetut tavoitteet

Kesällä päättyvässä I-vaiheessa on tuettu Itä-Euroopan, Keski-Aasian ja Kaukasian (EECCA) maita eri tavoin mm. rajavesistöjen hyvän hallinnon kehittämisessä. Yhteistä tietopohjaa rajavesistöistä vahvistettiin koostamalla kattava arvio rajavesistöjen tilasta ja hallinnasta. Ohjelman alla toteutettiin pilotteja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi mm. Valko-Venäjän, Liettuan ja Venäjän välisellä Nemunas-joella.
Maiden vesisektorin uudistuksia on tuettu lainsäädäntöä ja strategioita kehittämällä sekä instituutiota vahvistamalla. Hyviä tuloksia saavutettiin mm. Georgian vesilainsäädännön uudistamisessa. Armeniassa ja Azerbaidzhanissa tuettiin YK:n vesivaroja ja terveyttä koskevan pöytäkirjan tavoitteiden kansallista määrittelyä sekä toimintaohjelmien laatimista.

EECCA-maiden yhteisiin haasteisiin lukeutuu vesistöjen tilan seurannan kehittäminen. Ohjelman myötä Kirgisiassa hyväksyttiin uusi kansallinen seurantaohjelma. SYKEn ja Kirgisian ympäristöhallinnon pitkäjänteisen yhteistyön tuloksena maassa on nyt luotettavia analyysipalveluita tarjoava akkreditoitu vesilaboratorio. Myös Georgian vesihallinnon valmiudet ympäristöseurantojen suhteen vahvistuivat suomalaisyhteistyön tuloksena.

Teksti ja lisätietoja:

Yksikönpäällikkö Tea Törnroos, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Paluu etusivulle