Tulosta
  29.5.2013

Leväseurantaa asiantuntijoiden ja kansalaisten voimin 6.6. alkaen

SYKE tiedottaa tänäkin kesänä levätilanteesta viikoittain kesäkuusta elokuuhun yhteistyössä ELY-keskusten kanssa. Myös kansalaisten havaintoja toivotaan runsain mitoin mukaan.

Valtakunnallisen leväseurannan havaintoja järvillä tekevät ELY-keskusten ja kuntien asiantuntijat sekä yksityiset havainnoitsijat. Merialueiden seurannassa hyödynnetään myös satelliittikuvia ja rajavartiolaitoksen lentoja. Lisäksi Itämerellä seilaa kuusi automaattisella Alg@line-näytteenottojärjestelmällä varustettua kauppa-alusta, jotka tuottavat vuosittain reaaliaikaisesti noin 50 miljoonaa havaintoa meren pintavedestä.

Levätilannetta havainnoidaan noin 340 paikassa. Havaintopaikat on valittu niin, että ne edustavat rehevyydeltään, kooltaan ja vedenlaadultaan erityyppisiä vesistöjä.

Sinilevän määrä arvioidaan rannalta silmämääräisesti. Jos levää on runsaasti, otetaan näyte, joka lähetetään ELY-keskukseen tai SYKEen lajinmääritystä varten.

Havaintotiedot reaaliaikaisesti Järviwikistä

Kansalaiset voivat tallentaa omat havaintonsa nyt kaksi vuotta täyttävään Järviwiki-palveluun. Järviwikiin voi tallentaa levätilanteen lisäksi havaintoja esimerkiksi veden lämpötilasta, näkösyvyydestä ja jäätilanteesta. Kansalaisten havainnot täydentävät ja tukevat asiantuntijoiden leväseurantaa ja ovat tärkeätä taustatietoa, jota hyödynnetään seurannan tiedotuksessa ja tutkimuksessa.

Havainnot voi tallentaa myös älypuhelimeen ladattavalla Levävahti-sovelluksella. Levävahdilla ilmoitetut havainnot tallentuvat automaattisesti tietokantaan ja ovat katsottavissa Järviwikistä.

Lisätietoja:

Paluu etusivulle