Tulosta
  12.3.2014

Vesi vihreän talouden teemana - kartoitus Suomen tilanteesta

 
 Kuva: Aarno Torvinen

Vihreä talous ja vesi tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia ja haasteita erilaisille toimijoille Suomessa ja kansainvälisesti. Suomella on hyvät edellytykset edistää vihreää taloutta vesiasioiden osalta. Muutos kohti vihreää taloutta tarvitsee siirtymää tukevaa politiikkaa ja investointeja. SYKEn viime vuonna tekemässä selvityksessä kartoitettiin aiheesta käytävää keskustelua.

Vesi vihreässä taloudessa


Vihreä talous tarkoittaa talousjärjestelmää, jossa ekosysteemin hyvinvointi otetaan huomioon kiinteänä osana järjestelmää. Vihreän talouden tavoite on luonnonvarojen ja energian kestävä käyttö sosiaaliset kysymykset huomioiden.

Vesi liittyy vihreään talouteen monin tavoin. Vesivarat ja vesibiomassa tarjoavat taloudellisen kasvun potentiaalia sekä raaka-aineena että osana jalostetumpien tuotteiden valmistusta. Vesialueiden virkistys- ja matkailukäyttö tuottavat merkittävää taloudellista, mutta myös esim. kulttuurista arvoa. Nämä ja muut veteen liittyvät ekosysteemipalvelut ovat mittavia.

Sekä veteen että vihreään talouteen liittyy erilaisia oikeudenmukaisuus- ja tasa-arvoisuuskysymyksiä. Vihreässä taloudessa pyrkimyksenä on parantaa myös sosiaalista oikeudenmukaisuutta vähentämällä köyhyyttä, ylläpitämällä työllisyyttä ja jakamalla varoja, esim. vettä, vastuullisesti.

Erityisesti kansainväliset sosiaaliset kysymykset liittyvät vesikysymyksiin oleellisesti. Kaupan ja tuontiin ja vientiin sisältyvän veden piilovirtojen kautta (vesijalanjälki) myös Suomella on vastuunsa ja roolinsa kansainvälisissä vesikysymyksissä.

SYKEn selvityksessä paneuduttiin erityisesti vesivarojen määrän ja laadun riittävyyteen, vesien käyttömuotojen vuorovaikutukseen ja taloudellisuuteen, energiataloudellisuuteen, lietteiden käsittelyyn ja hyödynnettävyyteen, vesihuoltolaitosten elinkaariin sekä taloudellisuuteen. Kartoituksessa korostuvat vesi-energia-ruoka –yhteyden  tarkastelu ja veden määrän ja laadun vaatimukset ja kehityskohteet eri käyttömuodoissa.

Jatkossa tarkempaa selvitystä tarvitaan erityisesti ekosysteemipalveluiden arvosta, ympäristö- ja luonnonvarakustannuksista, resurssitehokkuudesta sekä alueellisista suunnitelmista ja tavoitteista (esim. vesitilinpito).

Teksti ja lisätietoja:

Johtava asiantuntija Jyrki Laitinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Paluu etusivulle