Tulosta
  28.2.2013

Uusia käytäntöjä ja työkaluja tulossa YVA- ja SOVA-hankkeiden tueksi

 

 Kuva:Sariina Vierimaa 

Suomen ympäristökeskuksen johdolla toteutetaan vuosina 2012–2015 laaja YVA- ja SOVA-menettelyiden laadun ja vaikuttavuuden parantamiseen tähtäävä kehittämishanke "Monitavoitearvioinnin käytännöt ja työkalut ympäristövaikutusten arvioinnin laadun ja vaikuttavuuden parantamisessa" (IMPERIA).

Tavoitteena arviointien järjestelmällisyyden ja läpinäkyvyyden lisääminen

IMPERIAssa luodaan järjestelmällinen tapa vaikutusten merkittävyyden arviointiin ja tulosten dokumentointiin, sekä asiantuntijoiden, sidosryhmien ja kansalaisten näkemysten vertailuun. Hanke painottaa varhaista osallistumista eri osapuolten välisen luottamuksen ja tiedonvaihdon lisäämiseksi ja tuo tähän uusia käytäntöjä. Kansalaisten näkemysten keräämistä varten laaditaan erilaisille YVA-hanketyypeille kyselypohjat ja liitetään ne osaksi ympäristöministeriössä kehitteillä olevaa karttapohjaista HARAVA-kyselypalvelua.

Hankkeen työkaluja testataan piloteissa

Hankkeessa kehitetään prosessikuvauksia, menetelmiä, tietokoneavusteisia työkaluja ja ohjeita, joita testataan kolmessa erityyppisessä YVA- ja SOVA-pilottihankkeessa. Ensimmäiseksi pilotiksi on valittu laaja tuulivoimapuisto-YVA Oulujärven lounaispuolella. Pilottihanke toteutetaan yhteistyössä hankevastaavana toimivan Metsähallituksen ja konsulttina toimivan Pöyry Finland Oy:n kanssa. Toinen pilottihanke liittyy tulvariskien hallintatoimenpiteiden suunnitteluun liittyvään SOVA-menettelyyn. Kolmas YVA-menettelyn pilottihanke valitaan vuoden 2013 aikana.

Kehitystyön lähtökohtina yhteistyö ja avoimuus

Hankkeen toteutuksessa pyritään laajaan yhteistyöhön ja avoimuuteen, jotta eri osapuolten kehittämistarpeet, -toiveet ja -ideat tulisivat huomioiduiksi. Ensimmäinen kaikille avoin seminaari ”Hyvät YVA- ja SOVA-käytännöt” järjestetään SYKEssä 12.3.2013.Hanke esittäytyy myös valtakunnallisilla YVA-päivillä 21.3.2013.

Hankkeen tulokset suunnataan YVA- ja SOVA- hankevastaaville, konsulteille, yhteysviranomaisille sekä tiedonlevitys- ja koulutusorganisaatioille. Tuotetut aineistot kootaan kaikkien saataville Jyväskylän yliopiston ylläpitämään YVA- koulutus- ja osaamisportaaliin (YVAKO).

IMPERIA-hankkeesta vastaa SYKE yhteistyökumppaneinaan Oulun yliopiston Thule-instituutti, Jyväskylän yliopisto, Ramboll Finland Oy ja SITO Oy. Hankkeen kokonaisbudjetti on 1,3 miljoonaa euroa, josta Euroopan Unionin rahoitusosuus on 50 %. Lisäksi hanketta rahoittavat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä hankeosapuolet.

Teksti:

Tutkija Sanna Vienonen, Suomen ympäristökeskus SYKE

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Mika Marttunen, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Paluu etusivulle