Tulosta
 

Pönttötalkoot ennätysvauhdissa!

19.5.2016
 Linnunpöntöstä kurkistava käenpiika 
 Käenpiika pesii mielellään ponttöihin.
Kuva Juha Laaksonen.

Miljoona linnunpönttöä -kampanja käynnistyi maaliskuun alussa juhlavasti, kun presidenttipari rakensi ensimmäiset linnunpöntöt. Kampanjan tavoitteena on saada Suomen luontoon miljoona pönttöä linnuille vuoden 2017 toukokuun loppuun mennessä. Kampanja on ylittänyt kaikki odotukset ja suomalaiset ovat villiintyneet pönttöihin: kahdessa ja puolessa kuukaudessa rekisteröityjä pönttöjä on jo kertynyt yli 750 000 eli 3/4 miljoonasta!

Suomalaisten pönttöinnostus on yllättänyt kaikki hankkeen parissa työskentelevät. Pitkin kevättä pönttöjä on nikkaroitu ympäri Suomen pönttötalkoissa, joita ovat järjestäneet luontokeskukset, kansallispuistot, palvelutalot, taloyhtiöt, nuorisokeskukset ym. Ukit ja mummit ovat tehneet pönttöjä lastenlasten kanssa, isät ja äidit, mies- ja naisporukat keskenään.

Monet koulut ovat innostuneet tekemään omat pönttönsä. Facebookin Miljoona linnunpönttöä -sivustolla jaetaan ahkerasti pönttökuvia ja -vinkkejä, ja raportoidaan siitä, mitä lintuja pöntöillä käy. Monet kaupungit ovat olleet talkoissa mukana sallimalla pönttöjen ripustuksen metsissään, tai osoittamalla pöntöille sopivia alueita. Suurkiitos niille tahoille kuten Birdlife Suomelle, Suomen ympäristökeskukselle, Suomen Partiolaisille, Suomen luonnonsuojeluliitolle, Luonto-Liitolle, Suomen Ladulle, Luonnontieteellinen keskusmuseolle, Suomen Metsästäjäliitolle, Metsähallitukselle ja WWF:lle sekä monille muille, jotka ovat olleet aktiivisesti pönttökampanjassa mukana!

Miljoona linnunpönttöä -kampanjan jatkuu vielä vuoden

Kampanja jatkuu edelleen vauhdikkaana ja jatkamme miljoonan pöntön jälkeen kohti uusia hurjempia lukuja aina toukokuun loppuun 2017 asti. Luonnonkolojen puutetta ei vielä miljoonalla pöntöllä korvata.

Yleisradiossa pönttökampanja on ollut näkyvissä pitkin kevättä. Kevään kuudessa Ulos luontoon kevätseurantajaksossa pidettiin kaikissa pönttökampanjaa esillä, ja kevään ensimmäinen jakso oli omistettu kokonaan pöntöille.

Nälkäisiä linnunpoikasia kerjäämässä ruokaa 
 Linnunpönttö suojaa poikasia niin pedoilta kuin sään äkkisiltä vaihteluilta. Kuva Juha Laaksonen.

Toukokuun lopun Löydä luontosi -lähetyksessä pönttökampanja nostetaan myös esille. Radion luonto- ohjelmissa kampanjaa on pidetty esillä kahdella suoralla linnunpönttö-lähetyksellä Luonto- Suomessa, ja aihetta sivuavilla teemoilla. Metsäradiossa on käsitelty pönttöaiheita maaliskuun ajan. Luonto- ohjelmien lisäksi Ylen muissa ohjelmissa on upealla tavalla nostettu pönttökampanjaa esille mm. Puoli seitsemän, Arto Nyberg, Aamu- TV:ssä.

Teksti: Minna Pyykkö Yle
Kuvat: Juha Laaksonen YLE

Lisätiedot

Tuottaja Tiina Klemettilä YLE, etunimi.sukunimi@yle.fi

Linkit


Paluu etusivulle