Tulosta
 

Miljoona linnunpönttöä Suomen luontoon!

1.3.2016
Miljoona pönttöä banneri 
 
Maaliskuun alussa käynnistyvä Miljoona linnunpönttöä -kampanja nostaa Suomen oksistoon miljoona linnunpönttöä toukokuun 2017 loppuun mennessä. Nämä miljoona pönttöä ovat erinomainen ensiapu kolopesijöiden koko ajan pahenevaan asuntopulaan. Nyt tarkistetaan vanhat pöntöt, rakennetaan uusia ja rekisteröidään ne kartalle.

Suomen metsissä on kova pula koloista. Monet lintumme tarvitsevat katettuja, suojattuja tiloja pesimiseen. Ilman pönttöä tai koloa lisääntyminen ei onnistu. Linnunpönttö on suora ja toimiva tapa auttaa lintuja. Haastamme suomalaiset mukaan maailman suurimpiin pönttötalkoisiin!

Kaikki mukaan talkoihin

Maaliskuussa yle.fi/miljoonaponttoa -sivulle avautuu pönttörekisteri, eli kartta, jossa näkyy rekisteröityjen pönttöjen määrä kunnittain, pönttöjen rakennus- ja ripustusohjeet sekä paljon tietoa pönttöpesijöistä.

Pönttörekisterin avulla saamme rakennettua myös Suomen ensimmäisen kuntakohtaisen linnunpönttökartoituksen. Samalla tulee todistetuksi suomalaisten luontorakkauden määrä ja se valtava vapaaehtoistyön määrä, jota luonnon hyväksi tehdään.

Pöntöt 1 ja 2 ovat valmiit. Kuva Houman Taleghani. 
Ensimmäisinä pönttötalkoisiin ryhtyivät Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio, pönttöjen 1 ja 2 rakentajat. Luontotoimittaja ja kampanjan idean isä Juha Laaksonen opasti Saulia ja Jenniä pönttöjen rakentamisessa. Kuva Houman Taleghani.

Viralliset pöntöt yksi ja kaksi rakennettiin helmikuun lopussa Mäntyniemessä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ruuvasivat kilpaa pönttöjä kasaan, ja nopeampi tekijä, rouva Jenni Haukio, merkkasi pönttönsä valtakunnan ykköseksi. Pöntöt ripustettiin saman tien presidentin virka-asunnon pihaan. Mäntyniemessä on nyt yli neljäkymmentä pönttöä.

Kampanjassa ovat mukana Suomen suurimmat luontotoimijat: Metsähallitus, BirdLife Suomi, WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Latu, Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen Partiolaiset, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, Lahden kaupunki ja monet muut.

Miljoona linnunpönttöä tarkoittaa kymmentä miljoonaa linnunpoikasta, satoja tuhansia retkiä luontoon ja valtavasti onnittelusirkutusta sata vuotta täyttävän Suomen kunniaksi. Tervetuloa mukaan!

Teksti: Minna Pyykkö YLE
Kuvat: Juha Laaksonen, Risto Salovaara, Houman Taleghani ja YLE


Lisätiedot

Tuottaja Tiina Klemettilä YLE, etunimi.sukunimi@yle.fi


Linkit

 Kokoelma erilaisia linnunpönttöjä.
 Kokoelma erilaisia linnunpönttöjä Urpo Koposen rakentamana. Kuva Juha Laaksonen.



Paluu etusivulle