Tulosta
 

Biodiversiteetti ympäristötyön keskiöön

1.3.2016

Ympäristövastuu löytyy yritysten agendalta. Monen yrityksen ympäristötyö on pitkään keskittynyt ilmastomuutoksen hillintään. Biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus ja sen mahdollistamat ekosysteemipalvelut ovat puolestaan jääneet vähemmälle huomiolle, vaikka biodiversiteetin väheneminen on yksi aikamme suurimpia uhkatekijöitä ilmastomuutoksen ohella.

Biodiversiteetin pitäisi olla yritysten ympäristötyön keskiössä. Usealla sektorilla biodiversiteetti on liiketoiminnan mahdollistaja. Kilpailu niukkenevista luonnonvaroista kiihtyy ilmastomuutoksen ja väestön kasvun edetessä. Tällä hetkellä kulutamme luonnonvaroja huomattavasti yli maapallon kantokyvyn. Luonnonvarojen suojelu on siis liiketoiminnan perusedellytys, nyt ja etenkin tulevaisuutta ajatellen.

FIBSn Yritykset & Biodiversiteetti -ohjelman vuosiseminaari 
 FIBSn järjestämä Yritykset & Biodiversiteetti -ohjelman vuosiseminaari oli osa Master Class -koulutusta.

Merkittävien kustannussäästöjen luulisi kiinnostavan yrityksiä! Myös biodiversiteetin suojelun kannalta energia- ja resurssitehokkuus sekä päästöjen ja jätteiden vähentäminen ovat keskeisiä tekijöitä. Toimintatapoja on muutettava, ja tämä antaa aina mahdollisuuden liiketoiminnan kehittämiselle ja uusille innovaatioille!

Biodiversiteetti ei tunne toimialojen rajoja

Yritykset ja biodiversiteetti -ohjelma vastaa osaltaan näihin haasteisiin. Ohjelman tavoitteena on lisätä yritysten tietoisuutta luonnon monimuotoisuuden merkityksestä ja mahdollisuuksista osana vastuullista liiketoimintaa. Ohjelman puitteissa on edelläkävijäyrityksille järjestetty erillinen Master Class  –koulutusohjelma. Viime vuonna koulutus järjestettiin toista kertaa.

Koulutukseen mukaan lähteneet yritykset ovat halunneet syventää ymmärrystään liiketoimintansa vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen. Lisäksi ne ovat halunneet ymmärtää paremmin, mitä muut yritykset ja toimialat tekevät ja miten ne näkevät vaikutuksensa biodiversiteettiin.

Kurssin aikana mahdollisuudet luonnon monimuotoisuuden huomioimiseksi omassa liiketoiminnassa ovat hahmottuneet paremmin. Kurssi on avannut myös silmiä tosiasialle, että asioita on mahdollista tehdä myös toisin.

Master Classin metsäretki 
Master Class -koulutukseen olennaisesti kuuluvat erilaiset retket niin luontoon kuin mielenkiintoisiin
yrityskohteisiin.

Yritysten yhteisenä haasteena on ollut ympäristövastuullisuuteen liittyvistä kysymyksistä viestiminen. Koulutus ja keskustelut kollegoiden kanssa ovat tarjonneet apuja miten kertoa toiminnasta mielenkiintoisesti ja ymmärrettävästi, niin sisäisessä kuin ulkoisessakin viestinnässä.

Koulutus tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet verkostoitumiselle sekä kokemusten vaihdolle. Erityisesti eri toimialojen kokemukset laajentavat omaa käsitystä. Vertaistukea ja ajatuksien jakamista on pidetty kurssin yhtenä parhaana antina. Vuorovaikutusta toisten yritysten kanssa voisi lisätä entisestään. Yritysedustajat kokevat jäävänsä liian usein yksin painimaan ympäristökysymysten kanssa.

Erään kurssilaisen sanoja lainatakseni, virallistettu Yritykset & Biodiversiteetti –verkosto olisi luonnollinen jatkumo tälle koulutusohjelmalle!

Mikäli kiinnostuksesi heräsi, ja haluat yrityksesi mukaan Master Class 2016 koulutusohjelmaan, ota yhteyttä FIBSiin! Tutustu myös Yritykset ja biodiversiteetti –ohjelman julkaisuihin ”Lisäarvoa luonnosta ympäristöä säästäen”  ja Biodiversiteetti – yritysvastuun uusi musta FIBSin kotisivuilla.

Teksti: Yritysvastuuasiantuntija Appu Haapio FIBS
Kuvat: FIBS


Lisätiedot

Toimitusjohtaja Mikko Routti, FIBS, etunimi.sukunimi@fibsry.fi


Linkit



Paluu etusivulle