Tulosta
 

Suomen IPBES -paneelin työ käynnistyi

7.10.2015
  Kimalainen kangasajuruohon kukinnossa
Luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemipalvelut sai oman monitieteellisen paneelinsa toukokuun alussa, kun Suomen kansallinen IPBES-paneeli aloitti toimintansa. Paneelin puheenjohtajana toimii professori Jari Niemelä Helsingin yliopistosta ja siinä on 20 jäsentä yliopistoista, tutkimuslaitoksista, Suomen Akatemiasta ja aiheen kannalta keskeisistä ministeriöistä. Paneelin ensimmäinen toimikausi kestää vuoden 2018 loppuun.

Kansallisen paneelin toiminta liittyy vahvasti kansainväliseen, riippumattomaan, hallitusten väliseen IPBES (Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) -paneeliin, jonka jäsenenä on jo 124 maata. Sekä kansainvälisen että Suomen IPBES-paneelin tavoitteena on vahvistaa tieteen ja poliittisen päätöksenteon välistä vuorovaikutusta luonnon monimuotoisuuden, ekosysteemipalvelujen, ihmisen hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen turvaamiseksi.

Kansainvälisen paneelin ensimmäisen toimikauden keskeisiä töitä tulee olemaan monimuotoisuuden ja ekosysteemipalvelujen tilan arviointi maailmanlaajuisesti ja alueellisesti. Sen lisäksi on käynnissä tai käynnistymässä neljä globaalia teema-arviointia, joiden aiheina ovat pölyttäjät ja ruuan tuotanto, heikentyneiden maa-alueiden ennallistaminen, vieraslajit ja niiden kontrollointi sekä monimuotoisuuden kestävä käyttö ja suojelu. Tavoitteena on tuottaa olemassa olevaan tieteelliseen sekä paikallisten ja alkuperäisasukkaiden kokemusperäiseen tietoon perustuvia arviointiraportteja poliittisen päätöksenteon tueksi.

Suomen IPBES-paneelin tavoitteena on, kansainvälisen paneelin tapaan, toimia tieteen ja politiikan rajapinnassa. Paneeli tulee nostamaan keskusteluun IPBESin kannalta ajankohtaisia kysymyksiä, esimerkiksi viestimällä kansainvälisen IPBESin laajojen arviointiraporttien tuloksista eri tahoille ja Suomen oloihin soveltaen. Erityisesti alkuvaiheessa tärkeä tehtävä on IPBESin työn ja sen tulosten tunnettavuuden lisääminen Suomessa. Tutkijoiden sekä muiden asiantuntijoiden aktivointi ja innostaminen mukaan IPBES-työhön sekä kansallisesti että kansainvälisesti kuuluu myös paneelin tehtäviin. Suomalaisia tutkijoita onkin jo mukana mm. luonnon ja sen hyötyjen arvottamiseen, politiikkakeinoihin ja ennallistamisen liittyvissä kansainvälisissä arvioinneissa. Paneeli tekee myös ehdotuksia luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluja koskevan tutkimuksen kehittämisestä ja painopisteistä Suomessa.

Sidosryhmät tullaan osallistamaan työhön laajemmin niin sanotun IPBES-foorumin kautta, jonka kokoonpanosta ja toimintatavoista paneeli päättää syksyllä.

Teksti: Kaisu Aapala, Suomen ympäristökeskus
kuvat: Minna Pekkonen


Lisätietoja

Vanhempi tutkija Kaisu Aapala, Suomen IPBES-paneelin sihteeri, Suomen ympäristökeskus, 0295 251 052, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Professori Jari Niemelä, Suomen IPBES-paneelin puheenjohtaja, Helsingin yliopisto, 029 415 7849, etunimi.sukunimi@helsinki.fi


Linkit

Paluu etusivulle