Tulosta
 

Uusi kalastusasetus voimaan ensi vuonna – Tavoitteena vahvat kalakannat

26.5.2015
 Tenojoen lohi 
 
Kalastusasetus vahvistaa vaeltavien kalojen kantoja.
Kuvassa Tenojoen lohi.
Kuva: Eemeli Peltonen, Vastavalo

Valmisteilla oleva uusi kalastusasetus tehostaa valikoivaa kalastusta. Tavoitteena on muun muassa vahvistaa luonnonvaraisten ja vaeltavien kalojen kantoja. ”Haasteena on tehdä asetus, joka toimisi koko maassa. Asetusluonnoksesta palautetta on tullut paljon etenkin taimenen ja kuhan kalastuksen sääntelyyn liittyen”, sanoo kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Kalastusasetus täsmentää vuonna 2016 voimaan tulevan kalastuslain säännöksiä liittyen kalojen rauhoittamiseen, pyyntimittoihin sekä pyydysten käyttöön. ”Nyt on tarve toteuttaa uuden lain tavoitteita eli vahvistaa kalakantoja. Tämä on tehtävä kuitenkin niin, että kalastusta ei kohtuuttomasti rajoiteta.”

Asetuksesta päättää uusi hallitus ja tavoitteena on, että se tulee voimaan samaan aikaan kuin uusi kalastuslaki eli 1.1.2016.

Rasvaevä paljastaa luonnonkalan

Taimenille, lohille ja järvilohille esitetään eväleikkausvelvoitetta vuodesta 2017 alkaen eli istutetuilta kaloilta olisi poistettava rasvaevä. Merkityn kalan saa ottaa, mutta rasvaevällinen tai alamittainen luonnonkala tulee vapauttaa takaisin veteen.

Tarvitaan siirtymämenettelyä, jotta istutukset voidaan tehdä rasvaeväleikatuilla kaloilla ja istukkaat ovat pyyntikoossa”, Kirjavainen sanoo.

Taimen ja järvilohi rauhoitetaan


Kalastuslain- ja asetuksen avulla pyritään parantamaan heikkojen vaelluskalakantojen elinvoimaisuutta. Luonnon taimenen ja järvilohen rauhoitussäännöksiä kiristetään. Lisäksi lohelle ehdotetaan asetettavaksi saaliskiintiö. Vapaa-ajankalastuksessa saaliskiintiö olisi yksi lohi sekä yksi rasvaevätön järvilohi kalastajaa kohti vuorokaudessa.

Esitys palasi lausuntokierrokselta 15.5. ja lausuntoja tuli yli 70. Maa- ja metsätalousministerissä tutkitaan lausunnot tarkasti ja selvitetään muutostarpeet ennen kuin asia etenee hallituksen päätettäväksi.

Erityisesti on pohdittava siirtymäaikoja esimerkiksi alamittojen ja rasvaeväleikkauksen osalta. Olisi hyvä, että hallitus päättäisi kalastusasetuksesta alkusyksystä. Näin uudesta kalastuslaista ja -asetuksesta voitaisiin viestiä tehokkaasti ennen vuodenvaihdetta”, Kirjavainen sanoo.

Teksti: Virpi Komulainen, maa- ja metsätalousministeriö


Lisätietoja

Kalastusneuvos Eija Kirjavainen, maa- ja metsätalousministeriö, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Linkit


Paluu etusivulle