Tulosta
 

Suomi isännöi IUCN:n Euroopan luonnonsuojelufoorumin joulukuussa

26.5.2015
IUCN logoKansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) Euroopan luonnonsuojelufoorumi järjestetään 14.–16.12.2015 Helsingissä. Foorumin virallinen nimi on ”2015 IUCN Regional Conservation Forum for Europe, North & Central Asia” ja siihen osallistuu IUCN:n jäsenorganisaatioita ja asiantuntijakomissioiden jäseniä aina Pohjois- ja Keski-Aasian maista saakka.  Foorumi tarjoaa IUCN:n jäsenille tilaisuuden oppia toisiltaan sekä verkostoitua ja vaihtaa tietoja.

Joka neljäs vuosi järjestettävällä foorumilla on merkittävä alueellinen yhdistävä rooli. Luonnonsuojelufoorumin tavoitteena on pohjustaa IUCN:n Euroopan toimintaohjelmaa vuosille 2017–2020. Foorumin tärkein merkitys on kuitenkin valmistautuminen vuonna 2016 Havaijilla pidettävään maailmankongressiin (IUCN World Conservation Congress). Lisäksi tavoitteena on tuottaa eurooppalaisia näkökantoja IUCN:n tulevaan globaaliohjelmaan, valmistella päätöslauselmaluonnoksia maailmankongresille sekä etsiä eurooppalaisia ehdokkaita IUCN:n hallitukseen. Foorumin ja siihen johtavan osallistavan prosessin tuloksena syntyy esitys globaaliohjelmaksi vuosille 2017–2020 (Global Programme 2017–2020). Vastaavia alueellisia foorumeita järjestetään vuoden 2015 aikana eri puolilla maailmaa. 

Foorumiin odotetaan 300–400 IUCN:n eurooppalaisten jäsenorganisaatioiden eli valtioiden, valtion laitosten ja kansalaisjärjestöjen edustajaa sekä IUCN:n asiantuntijakomissioiden eurooppalaisia jäseniä. Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston pääjuhlasalissa. Aikaisemmat Euroopan alueelliset luonnonsuojelufoorumit on järjestetty Itävallan Pörtschachissa, Espanjan Barcelonassa ja Saksan liittotasavallan Bonnissa. Pohjoismaissa foorumia ei ole aiemmin järjestetty.

IUCN:n hallituksen yhtenä varapuheenjohtajana toimii vuosina 2014–2017 ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Marina von Weissenberg. Hän on ensimmäinen suomalainen IUCN:n päättävässä elimessä.

Suomen IUCN-komiteassa ovat edustettuna Suomen luonnonsuojeluliitto (yksi IUCN:n perustajäsenistä, vuonna 1948), Natur och Miljö, WWF Suomi, BirdLife Suomi, Suomen riistakeskus ja Suomen valtio, jota edustaa ympäristöministeriö. Komiteassa ovat mukana myös ulkoasiainministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Suomen ympäristökeskus ja Metsähallitus.

Teksti Laura Niskanen, ympäristöministeriö ja Matti Nummelin, ulkoasiainministeriö

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Laura Niskanen, ympäristöministeriö, puh. 0295 250 112, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ympäristöneuvonantaja Matti Nummelin, ulkoasiainministeriö, puh. 040 503 8442, etunimi.sukunimi@formin.fi


Linkit


Takaisin etusivulle