Tulosta
 

Arktisen luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa askelia eteenpäin

26.5.2015
  Lusikkasirri
 
Äärimmäisen uhanalainen lusikkasirri.
Kuva Jochen Dierschke
Karuista elinolosuhteista huolimatta arktinen luonto on erittäin monimuotoista. Kesäajan valoisuus ja runsaat ravinnonlähteet houkuttelevat 200–300 lintulajia ympäri maapalloa pesimään arktiselle alueelle. Luonnon monimuotoisuuden suojeleminen vaatii kuitenkin kansainvälistä yhteistyötä. Keskeinen rooli on Arktisella neuvostolla ja sen CAFF-työryhmällä, joka vastaa arktisen alueen biodiversiteetin seurannasta ja arvioinnista sekä edistää arktisen luonnon suojelua ja kestävää käyttöä.

Huhtikuussa pidetyssä arktisen neuvoston ministerikokouksessa hyväksyttiin tärkeimpänä CAFF:n tuotoksena  ABAn toimeenpanosuunnitelma ”Actions for Arctic  Biodiversity 2013–2021”. Arktinen neuvosto on Pohjoismaiden, Kanadan, Yhdysvaltojen ja Venäjän hallitusten välinen yhteistyöelin, jonka tavoitteena on pohjoisten alueiden ympäristönsuojelu ja alueen asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen. CAFF on arktisen kasvillisuuden ja eläimistön suojeluohjelma, joka  vastaa arktisen alueen biodiversiteetin seurannasta ja tilanteen arvioinnista sekä edistää alueen laji- ja aluesuojelua.

 Lapintiira kalaverkkoon takertuneena 
Lapintiira kalaverkossa. Arktisten alueiden muuttolintuja uhkaavat elinympäristöjen heikentyminen, pyynti ja kalastuksen sivusaaliiksi päätyminen.
Kuva Arun Roisri / Shutterstock.com

 
Muuttolinnut ovat  uhanalaisinta arktista luontoa, minkä vuoksi arktisten muuttolintujen suojelua edistävän hankkeen (Arctic Migratory Bird Initiative) toimintasuunnitelma 2015–2019 käynnistyy ensin. Tavoitteena on parantaa kunkin neljän eri muuttoreitin valittujen uhanalaisten arktisten lintulajien suojelutasoa  koko muuttoreitin alueella, eteläisillä levähdys- ja talvehtimispaikoilla asti. Suomen kannalta keskeisin laji on kiljuhanhi.

Arktisen luonnon monimuotoisuuden suojeleminen on pitkäjänteistä työtä. Edellisessä ministerikokouksessa vuonna 2013 hyväksytyn arktisen biodiversiteetin arviointiraportin suositusten toimeenpano on nyt CAFF:n tärkein tehtävä. Toiminnan ytimessä on arktisen luonnon merkittävimpien uhkien torjuminen, joita ovat etenkin ilmastonmuutos ja elinympäristöjen heikentyminen. Suunnitelma on elävä ja kahden vuoden välein päivitettävä asiakirja, jonka toimeenpano ulottuu myös Suomen tulevalle Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskaudelle 2017–2019. Tavoitteena on saada koko Arktinen neuvosto ja sen muut työryhmät edistämään arktisen biodiversiteetin arviointiraportin suositusten toimeenpanoa.

  Kahlaajia parvessa 
  Miljoonat linnut pesivät arktisella alueella. Kuvan parvessa mm. tundrakurmitsoja sekä suo- ja isosirrejä.
Kuva Jan van de Kam

 

Arktisten alueiden kestävä käyttö edellyttää seurantaa ja yhteistyötä

Suomen kannalta keskeisiä toimenpiteitä ovat ne, jotka liittyvät arktisten herkkien alueiden kestävään käyttöön, maa- ja sisävesiekosysteemien seurantaan sekä näiden ekosysteemien tilaraporttien laadintaan. Tärkeää on myös ekosysteemipalveluiden taloudellista merkitystä koskeva raportointi, jonka avulla voidaan todentaa arktisen luonnon elintärkeä rooli suhteessa mm. alueen kalasaaliisiin ja muuhun ruokahuoltoon, paikallisiin elinkeinoihin  ja matkailuun. Tavoitteena on myös arktisen luonnonsuojeluverkoston kehittäminen sekä arktisten muuttavien lintujen suojelun edistäminen. Näiden suhteen toimintaa ja yhteistyötä tulee tehostaa sekä Suomessa että lähimaiden kesken laajemmin.

Teksti: Aulikki Alanen, ympäristöministeriö


Lisätiedot

Ympäristöneuvos Aulikki Alanen, ympäristöministeriö, puh. 0295 250 333, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Linkit



Takaisin etusivulle