Tulosta
 

Kansallispuistojen postimerkit tavoittavat kymmeniä miljoonia

11.2.2015
  Linnansaaren postimerkki
  
Maisemapostimerkit ovat suomalaisten mieleen. Sen tiesi Postin väki, kun ehdotti Metsähallituksen luontopalveluille postimerkkisarjaa kansallispuistoista. Ajatus laajemmasta viiden merkin sarjasta lähti liikkeelle, kun 70-vuotiaille Suomen vanhimmille kansallispuistoille ideoitiin juhlamerkkejä. Juhlamerkkejä ei tullut, tuli kokonainen sarja.

Kansallispuistojen postimerkeissä päätettiin kuvata Suomen tärkeimmät luontotyypit: tunturi, suo, meri, metsä ja järvi. Myös eri vuodenajat haluttiin näkyviin. Merkkien kohteiksi pyrittiin valitsemaan sellaiset kansallispuistot, joissa on luontokeskus, josta luontomatkailijat voivat ostaa postimerkkejä jopa ensipäivän tapahtumissa. Tästä poikkeuksen teki uusi Selkämeren kansallispuisto vuonna 2012.

Sarjassa ilmestyneet merkit ovat menestyneet hyvin myös Vuoden kaunein postimerkki -kilpailussa.
  • Pallas–Yllästunturin kansallispuiston merkki vuonna 2009 sai hopeaa ja oli vuoden ainoa sokeidenkirjoituksella varustettu merkki. Merkissä oli myös saamenkielistä infoa puistosta.
  • Torronsuon käkkärämäntyinen merkki julkaistiin vuonna 2010 ja se sai niin ikään hopeaa.
  • Selkämeren kansallispuiston merkki tuli myyntiin vuonna 2012 ja pääsi kilpailussa pronssisijalle.
  • Nuuksion kansallispuiston merkki, joka julkaistiin Suomen luontokeskus Haltian avaamisen kunniaksi keväällä 2013, ei menestynyt kilpailussa, vaikka oli Suomen ensimmäinen multimediapostimerkki.
  • Linnansaaren merkki päätti kansallispuistojen postimerkkisarjan vuonna 2014 ja voitti Vuoden kaunein postimerkki 2014 -kilpailun.
Kansallispuistopostimerkkisarjan merkit sekä ensipäivän kuoret ja leimat on suunnitellut ja osin myös valokuvannut graafikko Teemu Ollikainen.  Merkit myydään 10 merkin 1. luokan ikimerkkiarkkina, jonka takana on tietoa kansallispuistosta ja sen tunnus.


Lähes 20 miljoonaa postimerkkiä suomalaisista kansallispuistoista

Kansallispuistojen postimerkkisarjan merkit ovat tavoittaneet Suomen kansan hyvin. Merkkejä on painettu yhteensä 19 miljoonaa, jonka lisäksi on vielä melkein toinen mokoma postilähetyksen saajia. Millä muulla luonnon monimuotoisuudesta kertovalla medialla tavoittaa näin monta miljoonaa?

On kansallispuistoja ennenkin kuvattu postimerkeissä Metsähallituksen aloitteesta. Vuonna 1981 alkoi sarja Pirkko Vahteron piirtämiä merkkejä, joissa aiheena olivat Kauhanevan-Pohjankankaan, Seitsemisen, Itäisen Suomenlahden, Urho Kekkosen ja Saaristomeren kansallispuistot.

Myös muissa maissa on kansallispuistoja kuvattu postimerkeissä. USA:ssa kansallispuistot ovat pitkään komistaneet ns. käyttösarjan merkkejä. Irlannissa julkaistiin hienoja kansallispuistoaiheisia postimerkkiarkkeja muutama vuosi sitten. Naapurimaassa Ruotsissa vietettiin vuonna 2009 Euroopan ensimmäisten kansallispuistojen 100-vuotisjuhlaa, jota juhlistettiin postimerkein. Juhlavuonna perustettu Kosterhavetin kansallispuisto sai myös postimerkin.


Teksti: Liisa Nikula, Metsähallituksen luontopalvelut



Linkit


Paluu etusivulle