Tulosta
 

Suomen Business & Biodiversity -aloite luo uusia yritysyhteistyömahdollisuuksia

11.2.2015
 Yritykset ja biodiversiteetti 
  
Luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalveluiden kestävä hyödyntäminen ja turvaaminen luovat uusia liiketaloudellisia mahdollisuuksia. Suuri osa yritystoiminnasta on riippuvaista luonnon tuottamista palveluista, kuten raaka-aineiden jatkuvasta saatavuudesta ja puhtaasta vedestä. Yritykset ovat havahtuneet siihen, että myös niiden on huolehdittava luontopääoman säilymisestä.

Globaalisti luonnon monimuotoisuuden häviämisen uhka on jo muuttanut yritysten roolia ja markkinoita”, totesi CBD-sopimuksen pääsihteeri Braulio Dias vuoden 2014 sopimuksen osapuolikokouksessa Etelä-Koreassa.

World Business Council for Sustainable Development (wbcsd) julkaisussa Vision 2050 - The new agenda for business todetaan, että muutos kestävään maailmaan edellyttää perustavanlaatuisia muutoksia yhteiskunnan hallinnossa, taloudellisissa viitekehyksissä, liiketoiminnassa ja yksilöiden käyttäytymisessä. Nämä muutokset ovat välttämättömiä, ja tarjoavat mahdollisuuksia niille yrityksille, jotka tuovat kestävyyden osaksi yrityksen strategiaa.

Muutokseen tarvitaan myös uudenlaista vuoropuhelua yritysten, hallinnon ja kansalaisyhteiskunnan välillä. Onko meillä valmiudet käydä tätä vuoropuhelua? Tarvitaan tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja niiden tuottamista ekosysteemipalveluista sekä uudenlaisia malleja luonnon monimuotoisuuden suojelun ja elinkeinojen yhteensovittamisesta.


Yritykset tarvitsevat koulutusta ja neuvontaa

Yritykset eivät voi muuttua yksin ja muiden sektoreiden täytyy tukea muutosta. Erityisesti tarvitaan yhteistä sitoutumista muutokseen. Ei myöskään ole olemassa vain yhtä polkua uuden kestävämmän yhteiskunnan perustan luomisessa, vaan ongelman vakavuus edellyttää monia muutosprosesseja. Wbscd:n julkaisua lainaten, historia voi muutosprosessien suunnittelussa opettaa paljon ja meidän tulisikin palata nykyistä kehitystä ohjaaviin talouden keskeisiin käsitteisiin, niiden olettamuksiin ja lähestymistapoihin.

Ympäristöministeriö on liittynyt vuoden 2014 aikana CBD-sopimuksen Global Partnership ja eurooppalaiseen Business & Biodiversity Platform -verkostoihin yritysyhteistyön kehittämiseksi. Kansainväliset verkostot antavat osaltaan esimerkkejä edelläkävijäyrityksistä, kokemuksia ja parhaita käytäntöjä, työkaluja sekä uusia ideoita yritysyhteistyön kehittämiseksi.

Vuonna 2014 käynnistettiin kansalliset Yritykset ja Biodiversity -ohjelma yhteistyössä Yritysvastuuverkosto FIBS:n kanssa tavoitteenaan tukea yrityksiä biodiversiteettitoiminnan käynnistämisessä. Ohjelman puitteissa yrityksille jaetaan tietoa ja työkaluja ympäristövaikutusten, mahdollisuuksien ja riskien kartoittamiseksi sekä kasvatetaan yleisesti tietoisuutta luonnon monimuotoisuuden merkityksestä liiketoiminnan kannalta. Kaikille avointen tilaisuuksien lisäksi ohjelmaan sisältyy Master Class -valmennus niille yrityksille, joiden liiketoiminnan kannalta luonnon monimuotoisuus on erityisen olennaista ja jotka haluavat syventää biodiversiteettiosaamistaan.

Ole kuulolla, osallistu Yritykset ja Biodiversity -ohjelmaan ja tervetuloa kansainväliseen CBD:n Business & Biodiversity Forumiin 19.–21.10.2015 Helsinkiin!

Teksti: Kristiina Niikkonen, ympäristöministeriö


Lisätietoja

Ympäristöneuvos Kristiina Niikkonen ympäristöministeriö, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Linkit


Paluu etusivulle