Tulosta
 

Sutta voidaan suojella vain, jos ihmiset eivät turvaudu laittomuuksiin

11.2.2015
 Suden pää 
  Kuvapankki: Stock.XCHNG
Susien määrä Suomessa alkoi vähentyä vuonna 2007. Suurimpana syynä pidetään laitonta tappamista. Osa susialueilla asuvista ihmisistä on kokenut, ettei heillä ole keinoja puuttua ongelmia aiheuttaviin susiin. Tähän etsitään ratkaisua sudenhoitosuunnitelmassa, joka valmistui 22.1.

Ilman susialueilla asuvien ihmisten luottamusta suden suojelu on mahdotonta. Susikantaa on verottanut nimenomaan laiton tappaminen, joka on saatava loppumaan”, toteaa neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä.


Suden kannanhoidollinen metsästys hyväksyttiin

Hoitosuunnitelmassa hyväksyttiin suden kannanhoidollinen metsästys. Maa- ja metsätalousministeriö päättää vuosittain suden suurimman sallitun saalismäärän. Tämän vuoden saalismääräksi päätettiin 29 sutta. Tähän asti ongelmia aiheuttavia susia on saanut kaataa Suomen riistakeskuksen myöntämällä vahinkoperusteisella poikkeusluvalla tai poliisin määräyksellä.

Lupia on kuitenkin ollut vaikea saada, mikä on aiheuttanut turhautumista. Kannanhoidollinen metsästys tekee lupamenettelystä joustavamman. Lisäksi halutaan lisätä suden ihmisarkuutta eli saada koko lauma karttamaan ihmistä.”

Kannanhoidolliset luvat myöntää Suomen riistakeskus. Luvat pyritään kohdistamaan nuoriin haittaa tai vahinkoa aiheuttaneisiin susiin. Luvan myöntämisen edellytyksenä on aina se, ettei muuta tyydyttävää ratkaisua ole. Päätös ei saa vaarantaa suotuisaa suojelutasoa koskevaa tavoitetta.

Susialueilla asuvat ihmiset otetaan entistä paremmin mukaan susikannan hoidon suunnitteluun. Hoitosuunnitelmassa ehdotetaan, että susireviirialueille perustetaan yhteistyöryhmiä, jotka arvioivat paikallista susitilannetta ja kannanhoidon onnistumista yhteistyössä riistahallinnon kanssa. Riistakeskus alkaa kartoittaa potentiaalisia pilottikohteita.

Suden kannanhoidollista metsästystä kokeillaan ensin kaksi vuotta, jonka aikana seurataan tarkasti, miten metsästys vaikuttaa susikantaan ja ihmisten asenteisiin susia kohtaan.


Susipolitiikassa on tehtävä kompromisseja

Susien määrä on noussut selvästi viime vuodesta. Luonnonvarakeskuksen tuoreen arvion mukaan Suomessa on noin 220 – 245 sutta, kun viime vuonna luku oli vielä 140 – 155.

Hoitosuunnitelma ei voi koskaan olla minkään yksittäisen tahon vaatimusten mukainen. Tavoitteena on, että Suomessa on elinvoimainen susikanta ja että ihmiset voivat asua maan eri osissa ilman pelkoa.”

Hoitosuunnitelman laati Suomen riistakeskus ja Luonnonvarakeskus (entinen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos) maa- ja metsätalousministeriön johdolla. Työssä kuultiin muun muassa karjankasvattajia, metsästäjiä, luonnonsuojelijoita sekä alueiden asukkaiden edustajia. Suunnitelmaluonnokseen saatiin yli 40 lausuntoa, jotka otettiin huomioon lopullisen suunnitelman viimeistelyssä.

Kirjoittaja: Iina Bister, maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot

Neuvotteleva virkamies Sami Niemi, maa- ja metsätalousministeriö, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Linkit


Takaisin etusivulle