Tulosta
 

Ekosysteemipalvelujen arvot näkyviksi

11.2.2015
  Lumikenkäilyä
 Luonnossa liikkumisen iloa.
Kuva Riku Lumiaro

Suomen ympäristökeskuksen johtaman tutkimusryhmän Suomen TEEB -raportti antaa päättäjille suosituksia, kuinka ekosysteemipalvelut ja niiden pohjana oleva luonnon monimuotoisuus tulisi ottaa huomioon osana luonnonvarojen kestävää käyttöä ja vihreän talouden kehittämistä.

Hankkeen muita toteuttajia olivat Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (nykyään LUKE) sekä Euroopan ympäristöpolitiikan instituutti (IEEP). Projektiin osallistui myös Pellervon taloustutkimus (PTT) sekä tutkijoita Itä-Suomen, Helsingin ja Lapin yliopistoista.

Tietoa ja tukea päätöksenteon pohjaksi

Koska TEEB -luonteiset tutkimukset ovat suuren kansainvälisen mielenkiinnon kohteena, tutkimusraportti julkaistiin englanniksi, jotta hankkeen tulokset olisivat myös kansainvälisten tutkijoiden ja muiden tahojen käytettävissä.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasoselle luovutettu Luonnon ilmaispalvelujen tunnistaminen edistää niiden kestävää käyttöä ja suojelua -raportti sisältää:

  • Yhteenvedon alan suomalaisesta tutkimuksesta
  • Arvioita eräiden tärkeimpien ekosysteemipalvelujen taloudellisesta merkityksestä
  • Yhteenvedon tärkeimpiin ekosysteemipalveluihin ja niiden tarjontaan vaikuttavista tekijöistä
  • Esityksiä ekosysteemipalvelujen tilaa ja kehitystä kuvaaviksi indikaattoreiksi
  • Esimerkkejä ekosysteemipalvelujen arvioinnista ja kartoituksesta Helsinki–Uusimaa alueella
  • Katsauksen eräisiin markkinapohjaisiin ekosysteemipalvelujen säätelyn ja hallinnan keinoihin sekä perinteellisten ohjauskeinojen kehittämistarpeisiin.
  • Arvion luontopääoman kansallisen tilinpidon nykytilasta ja suosituksia tilinpidon edistämiseksi
  • Katsauksen ekosysteemipalvelujen ja vihreän talouden suhteesta

Suomen TEEB -hankkeen tavoite on ollut tukea päätöksentekijöitä ja toimijoita maamme tärkeimpien ekosysteemipalvelujen tunnistamisessa, niiden tilan ja kehityssuuntien arvioinnissa, taloudellisessa ja muussa arvottamisessa sekä tiellä kohti ekosysteemipalvelujen kestävää hallintaa. Tuotettua tietoa voidaan käyttää myös raportoitaessa EU:lle ja CBD -sopimukselle Suomen toimista biologisen monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Matkalla talviverkoille 
 Matkalla talviverkoille. Kuva Riku Lumiaro.


Ekosysteemipalvelujen ja niiden perustan, Suomen luonnon monimuotoisuuden, eli luontopääoman tunnistaminen ja arviointi mahdollistaa kokonaisvaltaisemmat luonnonvarojen ja maankäytön tarkastelut, säästää taloudellisia kustannuksia, edistää uutta yritystoimintaa ja muita työllisyyttä parantavia toimenpiteitä, parantaa kansalaisten elämänlaatua sekä turvaa kestävän elinkeinotoiminnan harjoittamista.

Suomen TEEB -hankkeen tulokset ja suositukset tukevat Suomen hallitusta jatkamaan systemaattista kehitystyötä ekosysteemipalvelujen ja niiden pohjana olevan luonnon monimuotoisuuden arvon sisällyttämiseksi kaikentasoiseen päätöksentekoon. Tavoitteen edistämiseksi Suomen TEEB -projektia esiteltiin eduskunnan ympäristövaliokunnalle sen avoimessa kokouksessa 4.11.2014.

Hallitus luovutti äskettäin eduskunnalle valtioneuvoston luonnonvaraselonteon päivityksen Suomi kestävän luonnonvaratalouden edelläkävijäksi 2050. Suomen TEEB -hankkeen tuloksilla voidaan edistää tämän selonteon tavoitteiden toteutusta.

Teksti: Jukka-Pekka Jäppinen, Suomen TEEB -hankkeen vastuullinen johtaja 2013–2014, Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

Kehittämispäällikkö Jukka-Pekka Jäppinen, puh. 0295 251 235, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Linkit



Takaisin etusivulle