| |
| Lähiruokaa pusseissa. Kuva Janne Rauhansuu.
|
Miksi lähiruokaa kannattaisi suosia? Miten paikallinen lähiruoantuotanto vaikuttaa ekologiseen kestävyyteen? Tämä selviää kesällä valmistuneesta Argumenttipankista, joka tehtiin osana Lähiruoan ekologista kestävyysvaikutusten selvityshanketta.
Verkossa julkaistu Argumenttipankki palvelee niin lähiruokaketjun tuottajia kuin kuluttajia. Ensisijaisesti se auttaa lähiruokayrityksiä tunnistamaan ja kehittämään ekologisia kestävyystekijöitä omassa käytännön toiminnassaan ja tarjoaa perusteita lähiruoan ekologisen kestävyyden viestintään. Kuluttajille argumentit antavat perusteita ekologisesti kestävän lähiruoan valintaan.
Mukana tärkeimmät ekologisen kestävyyden mittaritLähtökohtaisesti ekologisesti kestävä lähiruoka tukee kansallisia ravitsemussuosituksia ja kiinnittää erityistä huomiota ravitsemussuositusten merkitykseen yhtäältä terveyden ja toisaalta ympäristön kannalta.
Ekologisesti kestävä lähiruoka edistää myös paikallisten luonnonvarojen kestävää käyttöä, luonnon monimuotoisuutta ja paikallisten ekosysteemipalvelujen hyödyntämistä ja tukemista. Ekologisesti kestävän lähiruoan tuotannon ja jalostuksen ilmasto-, rehevöittämis- ja kemikaalien vaikutukset paikalliseen ympäristöön jäävät mahdollisimman vähäisiksi.
Ideoita markkinointiin ja toiminnan kehittämiseenArgumenttipankin laadinnan yhteydessä tietoja kerättiin neljältätoista lähiruokaketjulta neljältä alueelta Suomessa. Ketjuihin kuuluivat alkutuotanto-, jalostus-, pakkaus- ja kuljetusyritykset sekä kauppa, ammattikeittiö tai lähiruokapiiri.
Tutkituissa lähiruokaketjuissa ja yrityksissä oli eroja. Osalla on jo nyt hyvät tiedot ekologisista kestävyystekijöistä ja edellytykset hyödyntää niitä markkinoinnissa. Osalle yrityksistä tästä Argumenttipankista on selkeää hyötyä oman toimintansa kehittämisessä ja parantamisessa. Työtä kestävyystekijöiden tietoisuuden lisäämisessä ja niiden tutkimuksessa on hyvä jatkaa tästä. Selvityksen yksityiskohtaisempi kuvaus julkaistaan verkossa MTT:n tutkimusraporttina elokuussa 2014.
|
Lähiruoka kasvaa pellossa. Kuva Sari Mäkinen-Hankamäki. |
Lähiruoan ekologisten vaikutusten selvityshankkeen toteuttivat yhteistyössä Turun yliopiston Brahea-keskus, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Jyväskylän sekä Hämeen ammattikorkeakoulut. Hanketta rahoitti maa- ja metsätalousministeriön Lähiruokaohjelma.
Teksti:
Leena Erälinna, Turun yliopiston Brahea-keskus Kuvat:
Janne Rauhansuu ja
Sari Mäkinen-HankamäkiLisätiedotProjektipäällikkö
Leena Erälinna, Turun yliopiston Brahea-keskus, puh. 040 684 7450, etunimi.sukunimi@utu.fi
LinkitPaluu etusivulle