Tulosta
 

Ylen luontoaarteet uudistetussa nettipalvelussa

13.2.2013
 
Sammakon kutupuuhista löytyy Yle Oppimisen nettisivulta sekä valokuvia että videoklippejä. Kuva Risto Salovaara.

Miten erottaa sammakon, viitasammakon ja rupikonnan? Haluatko nähdä, millainen kuhina käy oksalla, kun muurahainen lypsää kirvoja? – Nämä elämykset voit kokea mihin vuoden aikaan tahansa vierailemalla Yle Oppimisen nettisivuilla http://oppiminen.yle.fi/.

Sivustolta löytyy paljon muutakin kiinnostavaa kuin luonto- ja ympäristöasiaa, mutta palvelu on runsaudensarvi kaikille luonnosta kiinnostuneille. Tarjolla on videoita, audioita, tekstejä ja tehtäviä.

Luontomateriaalia ovat tuottaneet maan asiantuntevimmat luontotoimittajat: Juha Laaksonen,Minna Pyykkö, Risto Salovaara ja monet muut Ylen sisällöistä tutut nimet. Luontotoimittajan
opastuksella lähiluonnon monimuotoisuus ja
sen rikkaus avautuvat uudella tavalla.

Tammikuun alussa uudistetun Ylen oppimisen nettipalvelun tarkoituksena on koota yhteen paikkaan netissä kaikki oppimista tukeva Ylen materiaali. Oppimisen netissä on paljon aineistoa, jota ei löydy muualta Ylen sivuilta.

Luontoportaali herättää innostusta

Nettisivuilla voit tarkkailla suomalaisen luonnon lajeja niiden elinympäristössään ja samalla opetella tunnistamaan yleisimpiä lajeja. Luontoharrastus, vuodenajat, elinympäristöt, ihmisen biologia ja paljon muuta kiinnostavaa on jo nyt tarjolla muutaman klikkauksen takana, ja uutta sisältöä tehdään koko ajan.

 
 Banaanikärpänen – lähiluontoa hedelmäkulhossa. Kuva Risto Salovaara

Vaikka virtuaalinen luonto ei korvaakaan aitoja kokemuksia, niin inspiraatiota uusien asioiden kokemiseen ja oppimiseen se voi lisätä.

Oppimisen nettipalvelussa materiaali pysyy pitkään ja sitä saa vapaasti näyttää opetustilanteissa. Kaikkea Yle-ohjelmia oppimisen nettipalveluun ei saada, sillä tekijänoikeudet rajoittavat ohjelmien käyttöä netissä. Esimerkiksi kansainvälisiä luontodokumentteja kannattaa seurata televisiosta ja katsoa Areenasta, sillä niiden nettioikeudet ovat rajoitetut.

Oppimisen nettisivusto on tarkoitettu avuksi kaikille itsensä kehittämisestä kiinnostuneille iästä riippumatta. Luonnon ja ympäristön lisäksi on tarjolla muun muassa seitsemäntoista eri kieltä sekä runsaasti ihmiseen, yhteiskuntaan ja erilaisiin taitoihin liittyvää materiaalia.

 
Luontotoimittaja Risto Salovaara on retkillään kartuttanut muhkeasti Ylen kuva-arkistoja. Luontotoimittajan työn tulokset ovat esillä Yle Oppimisen nettisivulla. Kuva Heidi Brucker.

Luontomateriaali soveltuu hyvin koulujen luonto-opetukseen, mutta siitä on iloa myös harrastajille ja muille luonnonystäville. Lasten hankaliin kysymyksiin vastaus voi löytyä oppimisen nettisivuilta. Miten selität vaikkapa maapallon synnyn? – Jos selittämisessä menee kieli solmuun, niin kannattaa klikata osoite http://oppiminen.yle.fi/avaruus/oma-aurinkokuntamme/planeettojen-synty.

Oppimisen nettipalvelun kehittäminen on vasta alkumetreillä. Jos sinulla on ideoita palvelun sisällöstä, tai haluat antaa palautetta, niin palvelun etusivulta löytyy palautelaatikko. Kaikki kommentit ovat tervetulleita.


Vanhat metsät hupenevat. Jos niitä ei löydy kotikulmilta, niin virtuaalisesti niihin on vielä mahdollisuus tutustua. Kuva Risto Salovaara

Teksti: Marja Paavilainen, YLE
Kuvat: Risto Salovaara ja Heidi Brucker

Lisätietoa

Genretuottaja Marja Paavilainen, YLE, etunimi.sukunimi@yle.fi 


Paluu etusivulle