Tulosta
 

Metsämörriohjaajat ry palkittiin vuoden 2012 Lasten ja nuorten luontoliikuttajana

13.2.2013
 

Metsähallitus ja Suomen Urheilugaala palkitsivat Metsämörriohjaajat ry:n työstään lasten ja nuorten luontoliikunnan edistämiseksi Suomen Urheilugaalassa 15.1.2013. Metsämörriohjaajat kautta Suomen innostavat lapsia lähtemään luontoon liikkumaan.

"Metsä on kaikkein paras liikuntasali, siellä on kaikki välineet valmiina ja vieläpä ilmaiseksi", tiivistää Metsämörriohjaajat ry:n puheenjohtaja Eva-Maija Kuosmanen.

Liikuntasali onkin osuva nimitys luonnolle, jolla on todistetusti terveyttä kohentavia positiivisia vaikutuksia muun muassa mielialaan, havainnointikykyyn, tarkkaavaisuuteen ja erityisesti lasten ja nuorten fyysiseen sekä psyykkiseen kehitykseen. Lapsuusiässä toteutettu luontoliikunta, kuten kiipeily ja epätasaisessa maastossa liikkuminen, tukee lapsen motoriikan kehittymistä.

Vapaaehtoistoimintaa lasten hyväksi

Metsämörritoiminta perustuu pääasiallisesti ohjaajien vapaaehtoisuuteen, mutta ohjaajia on myös päiväkodeissa ja kouluissa.

"Luontoliikuttajan titteli innostaa meitä kehittämään yhä 34 vuotta jatkunutta toimintaamme. Palkinto on meille erityisen tärkeä, sillä se kannustaa jo seuraavaa sukupolvea lähtemään metsämörriohjaajiksi", kertoo metsämörrikouluttaja Pipsa Standerholm.


Toimintaa järjestetään koko maassa, ja sitä kehitetään edelleen muun muassa kääntämällä lisää metsämörrimateriaaleja ruotsista suomeen.

"Tällä hetkellä kehitämme myös kaksikielistä koulutusta yhdessä Finlands Svenska Idrott:n kanssa. Lisäksi mietimme tapoja huomioida erityistä tukea tarvitsevat lapset metsämörritoiminnassa", kertoo Kuosmanen.

Kuosmasen kaukaisena haaveena on toiminnan laajentaminen myös vanhuksiin. "Suuri unelmani on, että tämä konsepti vietäisiin myös mummuille ja papoille. Kyllä vanhustenkin täytyy päästä metsään kuuntelemaan linnunlaulua!"


Metsämörriohjaajat innostavat lapsia luontoon ympäri Suomen.




Ehdolla yhteensä 74 tahoa

Ehdotuksia vuoden 2012 Lasten ja nuorten luontoliikuttajaksi saapui 74. Metsähallituksen sisäinen asiantuntijaraati, tukenaan kansallispuistokummi Patrik Borg, valitsi ehdotusten joukosta kolme finalistia: Kirkkohallituksen Vihreät riparit -hankkeen, Metsämörriohjaajat ry:n ja Luonnossa Liikkuen ry:n iltapäiväkerho Tuulenhuiskeen. Lopullisen voittajan valitsi Urheilugaalan suomalaisista vaikuttajista koostuva suuri raati.

Teksti: Meri Marttinen, Metsähallituksen luontopalvelut
Kuvat: PK Peiponpesä

Lisätietoa

Puheenjohtaja Eva-Maija Kuosmanen, Metsämörriohjaajat ry, puh. 040 764 7341,
evamaija.kuosmanen (at) gmail.com

Katso kaikkien kolmen finalistin esittelyvideot YouTubesta:

Takaisin etusivulle