Tulosta
 

Ideoiden kirjo ilahdutti otakantaa.fi-kyselyssä

13.5.2011
Mukulaleinikki. Kuva Katja Huumo.
Mukulaleinikki on kevätkukkija, joka loistaa
keväisten lehtojen kenttäkerroksessa
ja joenvarsilla.


Ympäristöministeriö etsi maalis-huhtikuussa kaikelta kansalta tuoreita ideoita luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi. Kyselyn suosio yllätti ministeriön väen iloisesti: vastauksia tuli kaikkiaan 204.

”Useat vastaajat olivat paneutuneet asiaan syvällisesti ja olivat selvästi miettineet aihetta jo pitkään. Ehkä parasta kuitenkin oli, että lähes kauttaaltaan kommenteissa oli myönteinen ja eteenpäin katsova sävy. Tämä on erittäin tärkeää, koska strategiatyöllä pyritään vaikuttamaan nimenomaan tulevaisuuteen: luonnon köyhtyminen tulisi pysäyttää hyvin nopealla aikataululla – vajaassa kymmenessä vuodessa”, korostaa luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen ympäristöministeriöstä.

Yksittäisinä kehittämiskohteina esiin nousivat kyselyssä erityisesti osa metsätalouden tuista, verotukseen liittyvät kysymykset sekä toive saada koulujen opetukseen lisää tietoa luonnosta ja ekosysteemeistä. Perinteistä luonnonsuojelua ei myöskään unohdettu, ja moni vastaaja toivoi suojelualueiden lisäämistä.

Eniten kritiikkiä sai osakseen jatkuva luonnonvarojen ylikulutus. Moni vastaaja painotti, ettei luontoa voi koskaan pelastaa, jollei nykyisestä holtittomasta luonnonvarojen tuhlauksesta päästä maapallolla eroon.

Pieni aikalisä

Käsillä olevassa Luonnon kirjon numerossa piti esitellä käyttökelpoisin otakantaa.fi-kyselyn kautta tullut idea. Tehtävä osoittautui kuitenkin nopealla aikataululla mahdottomaksi.

Vanhaa metsää Sipoonkorvessa. Kuva Katja Huumo. 
 Sipoonkorven vanhaa metsää.
Ideoiden käyttökelpoisuutta punnitaan tulevissa työpajoissa ja kirjoitustyössä pitkin matkaa, kun strategian tekstiä kesän ja syksyn aikana tarkistetaan. Käyttökelpoisten ajatusten esittelyyn palataankin uutiskirjeessä loppuvuonna, kun vastauksia on ehditty arvioida niiden ansaitsemalla perusteellisemmalla tavalla.

”Olemme erittäin iloisia kyselyn suosiosta ja vastausten laadusta. Tästä on hyvä jatkaa työtä strategian uudistamisen parissa”, Heikkinen kiittää.

Teksti: Katja Huumo & Ilkka Heikkinen
Kuvat: Katja Huumo




Lisätiedot

Luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen, ympäristöministeriö, puh. 040 506 1172, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Tiedottaja Katja Huumo, ympäristöministeriö, puh. 050 567 5381, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi



Paluu etusivulle