Metsähallitus herättää satoja soita eloon Suomen kaikkien aikojen mittavimmassa soiden ennallistamishankkeessa. Vuoteen 2015 mennessä palautetaan luonnontilaan lähes 4 300 hehtaarin alue, ja esimerkiksi ojia täytetään yli tuhannen kilometrin matkalta. Suoverkosto-LIFE -hankkeessa on mukana 52 Natura 2000 -aluetta Hangon Stormossenilta Kittilään Pomokairaan.
”Suot ovat olennainen osa suomalaista maisemaa ja luontoa. Hankkeen ennallistamistoimilla pystytään palauttamaan luonnollisempi vesitalous useille suoalueille ja edistämään suolajistomme monimuotoisuutta”, kertoo
Mikko Tiira, Suoverkosto-LIFE -hankkeen projektipäällikkö Metsähallituksen luontopalveluista.
Hankkeen kustannusarvio on 6,7 miljoonaa euroa, mikä tähän asti suurin Suomessa toteutettavan LIFE -hankkeen budjetti.
Rivakasti käyntiin”Hanke alkoi vuoden 2010 tammikuussa ja jo viisi päivää myöhemmin pärähtivät sahat käyntiin ensimmäisellä työmaalla Iso-Hölöllä Lounais-Suomessa. Viime vuoden aikana raivattiin puustoa 16 kohteella sekä patoja tehtiin ja ojalinjoja tukittiin lähes 18 alueella”. Kesän aikana tehtiin laajasti ennallistamista edeltäviä kasvillisuus-, hydrologia-, päiväperhos-, sudenkorento- ja kapustarintaseurantoja tiiviissä yhteistyössä hankkeen kumppaneiden kanssa. Kiivas tahti jatkuu edelleen, sillä vuoden 2011 aikana jatketaan ennallistamista lähes 20 kohteella ja tavoitteena on saada hankkeen ennallistamistavoitteesta miltei puolet valmiiksi vuoden loppuun mennessä.
Ennallistamisosaamisesta uusi vientituote?”Suomessa on ennallistettu jo lähes 20 000 hehtaaria soita, joten kokemusta ja tietoa ennallistamista meillä on paljon. Vuoden 2011 aikana julkaistaan soiden ennallistamisen opas, joka tullaan kääntämään ruotsiksi ja englanniksi. Soiden ennallistamisen tietotaito on suomalaisen luonnonsuojelun vientituote.” Asiantuntemusta on jo lisätty länsinaapuriin: ruotsalaisen LIFE to ad(d)mire –hankkeen toimijoita tutustui hankkeen kohteeseen Pohjois-Karjalassa ja sai mukaansa roimasti oppia ja ideoita.
Hankkeen tärkeänä osana on lisätä suomalaisten tietämystä ja elämystä suoluonnosta. Suotietoisuutta lisätään järjestämällä suoretkiä esikoululaisille ja ala-asteen viimeisen luokan lapsille eri puolilla Suomea. Liikuntarajoitteisille järjestetään esteettömiä retkiä. Ensimmäiset opastetut retket tehdään vuonna 2012.
Suoverkosto-LIFE -hankkeen (Boreal Peatland LIFE) toteuttaa Metsähallituksen luontopalvelut yhteistyössä Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen ja Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen kanssa. Hankekumppaneilla on keskeinen rooli maanhankinnassa, hoito- ja käyttösuunnitelmien laadinnassa sekä monipuolisen seurantajärjestelmän kehittämisessä ja aineistojen työstämisessä.
Teksti
Outi Ala-HärkönenKuvat
Mikko TiiraLisätiedot Projektipäällikkö
Mikko Tiira, Metsähallituksen luontopalvelut, mikko.tiira@metsa.fi
Paluu etusivulle