Tulosta
 

Suositun METSO-ohjelman jatko turvattava

18.2.2011
Metso-logoMetsien monimuotoisuutta turvaavalla METSO-ohjelmalla on kunnianhimoiset tavoitteet. Vuoteen 2016 mennessä ympäristöministeriön tulisi suojella maanomistajien vapaaehtoisesti tarjoamia alueita 96 000 ha ja maa- ja metsätalousministeriön puolestaan lisätä monimuotoisuutta turvaavia kohteita vähintään 82 000 ha. Lisäksi Metsähallitus velvoitettiin vuosina 2008–2010 laajentamaan valtionmailla metsien monimuotoisuudelle merkittäviä suojelualueita 10 000 hehtaarilla.

Ohjelma on myös paljon muuta kuin suojelua. Metsähallitus ennallistaa ja hoitaa luonnonsuojelualueiden metsiä ja soita METSOn rahoituksella. Ohjelman kautta tuetaan alueellisia yhteistoimintaverkostoja. Niissä tavoitteena on sovittaa paikallistasolla yhteen metsien suojelu, hoito ja muu käyttö. Tällä hetkellä verkostoja toimii seitsemän, ja niissä edistetään muun muassa kuukkelin ja rupiliskon suojelua sekä kulotuksen käyttöä luonnonhoidossa.

METSOn lähtökohtana on maanomistajien vapaaehtoinen osallistuminen metsien suojeluun. Vapaaehtoisten suojelutoimien suosio onkin ollut metsänomistajien keskuudessa suurta ohjelman alusta alkaen. Vuosina 2008–2009 METSOn rahoituksella suojeltiin luonnonsuojelulain keinovalikoimalla yhteensä 3 661 ha maanomistajien tarjoamia kohteita. Näistä 64 prosenttia on perustettu yksityisinä luonnonsuojelualueina ja 36 prosenttia on ostettu valtiolle pysyvään suojeluun. Rahaa tähän käytettiin yhteensä runsas 17 miljoonaa euroa.

Viime vuonna alueita rauhoitettiin yksityisiksi luonnonsuojelualueiksi 2 369 ha ja hankittiin valtiolle suojelutarkoituksiin 1 660 ha. Määrärahaa hankintoihin ja korvauksiin oli käytettävissä 22,5 miljoonaa euroa. Pääsääntöisesti suojelukohteet ovat olleet melko pieniä: muutamasta hehtaarista pariinkymmeneen. Suurimmat yksittäiset suojelukohteet ovat kuitenkin olleet yli sadan hehtaarin laajuisia.

Haastavat hehtaarit
 
Pakkussammalmetsä. Kuva Marja-Leena Nenonen.METSOn toteutukseen käytettävissä olevat rahavarat ovat joka vuosi hieman nousseet. Kuluvana vuonna ympäristöministeriöllä on käytettävissä noin 29 miljoonaa euroa vapaaehtoiseen yksityismaiden suojeluun. Maa- ja metsätalousministeriön osalta METSOn toteutukseen on puolestaan varattu noin 11 miljoonaa euroa talousmetsien ympäristötukeen, luonnonhoitohankkeisiin sekä valtakunnallisiin kehittämishankkeisiin.

Varmaa on, että kaikki nämäkin varat tulevat kulumaan. Jo tammikuun lopussa METSOn toteutuksesta osaltaan vastaavissa ELY-keskuksissa oli käsittelyä odottamassa noin 7 000 ha maanomistajien tarjoamia alueita.

METSOn suosiosta ja kasvavasta rahoituksesta huolimatta ohjelman hehtaaritavoitteiden saavuttaminen on haasteellista. Se edellyttäisi nykyisen rahoitustason moninkertaistamista vuosiksi 2012–2016 sekä lisää henkilöresursseja ELY-keskuksiin ja metsäkeskuksiin käsittelemään maanomistajien tarjouksia.

Vaihtoehtona merkittävälle resurssilisäykselle on METSOn jatkaminen vuoden 2016 jälkeen. Ohjelman jatkamisesta vuoteen 2020 asti on jo tehty nykyisen hallituksen piirissä alustavia linjauksia. Lopulliset päätökset tekee vasta loppukeväästä työnsä aloittava uusi hallitus.

Teksti ympäristöneuvos Mikko Kuusinen, ympäristöministeriö
Kuvat Esa Nikunen ja Marja-Leena Nenonen

Lisätiedot

Ympäristöneuvos Mikko Kuusinen, ympäristöministeriö, puh. 050 345 0582, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi




Paluu etusivulle