Tulosta
 

Den bästa insatsen för naturen offentliggörs den 16 november

26.10.2010
Vuosaaren huipun maisemointia. Kuva Jukka Toivonen.Den bästa insatsen för naturen under det internationella året för biologisk mångfald 2010 har utsetts. Vinnaren är en organisation, ett företag eller en person som genom sina insatser har bidragit till att trygga naturens livskraft under de två senaste åren.

Medborgare, företag, kommuner, offentliga aktörer, stiftelser och föreningar deltog i tävlingen. Tävlingsjuryn var glad över den breda deltagarskaran. Intresset för Countdown-tävlingen, som efterlyser den bästa insatsen för naturen, har blivit allt större från gång till gång.

Miljöminister Paula Lehtomäki offentliggör vinnaren av den bästa insatsen för naturen under det internationella året för biologisk mångfald tisdagen den 16 november 2010.

Skydd och landskapsplanering

Det här var tredje gången som tävlingen arrangerades. Finlands IUCN-kommitté står som arrangör. Tävlingen är en del av Countdown 2010-initiativet. Bakom initiativet står Europeiska kommissionen och Internationella naturvårdsunionen, IUCN. Syftet med tävlingen är att hindra eller påtagligt minska förlusten av biologisk mångfald.

Den bästa insatsen år 2008 var Esbo stadsstyrelses beslut att skydda ett 550 hektar stort område i samband med stadens 550-årsjubileum. År 2006 gick priset till hantverkssmedjan vid Helsingfors stads byggnadskontor för den nyskapande planeringen av landskapet vid Nordsjö utfyllnads- och avstjälpningsplats på ett sätt som gynnade inhemska växtarter.

Årets bästa insats för en mångfaldig natur utsågs av Finlands IUCN-kommitté. Dess medlemmar är finska staten, Finlands Naturskyddsförbund, Natur och Miljö, WWF Finland och Jägarnas centralorganisation.

En ny stoltare Countdown börjar efter mötet i Nagoya

Vuosaaren huipun maisemointia. Kuva Jukka Toivonen.Countdown 2010-initiativet har visat att företag, kommuner, organisationer och andra aktörer över hela världen är intresserade av att verka för naturens biologiska mångfald. Till Countdown-initiativet har redan 1 100 aktörer anslutit sig, bland annat miljöministeriet, Finlands Naturskyddsförbund, Kosken tila och LuontoPortti Oy. Dessutom har några kommuner aktivt agerat i äkta Countdown-anda.

Det nya Countdown-initiativet fortsätter att sprida vikten av naturens biologiska mångfald och att söka efter nya samarbetspartners. Samarbetspartners söks i synnerhet inom de samhällssektorer som traditionellt inte har någonting att göra med naturskydd och naturens biologiska mångfald.

Countdown-initiativet närmar sig också den stora allmänheten: medborgare och konsumenter som kan inverka på många sätt, till exempel genom att rösta med fötterna eller rösta i val. Målet är att skydda naturen och att investera i bevarandet av naturens biologiska mångfald.

Text: Liisa Nikula. Skribenten är specialplanerare vid Forststyrelsens naturtjänst och sekreterare för Finlands IUCN-kommitté.
Bilder: Vuosaaren huipun maisemointia,  Jukka Toivonen.

Ytterligare information

Marina von Weissenberg, konsultativ tjänsteman, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Länkar

Till  framsidan