Tulosta
 

Landskapen avslöjar hur den biologiska mångfalden mår

26.10.2010
Var än vi befinner oss, omges vi av landskap. Det kan vara fråga om ursprunglig natur, landsbygd, en by, en stad eller annat slags tätort. De här olika landskapstyperna består av element som i olika grad formats av naturen och människan. Naturen finns överallt, och genom att vårda landskapen, slår vi också vakt om den biologiska mångfalden.

 Perinnemaiseman hoitoa. Kuva Hanna Majander.
 
Skötsel av kulturlandskapet på Suutarinpelto i Kouvola.
Tävlingen Finlands bästa landskapsprojekt är ett gott exempel på en beröringspunkt mellan landskapsvården och den biologiska mångfalden. Tävlingen gick just av stapeln och i den söktes Finlands förslag till Europarådets landskapspris. Utdelning av landskapspriset ingår i åtgärderna i den europeiska landskapskonventionen.

Sammanlagt 12 landskapsprojekt deltog i tävlingen om Finlands bästa landskapsprojekt, och största delen av projekten hade klart och tydligt att göra med tryggandet av den biologiska mångfalden. Finlands naturskyddsförbunds och VR:s projekt Matkalla maisemaan vann tävlingen. I vinnarprojektet sköts kulturlandskap, hotade arters livsmiljöer och kulturhistoriskt värdefulla miljöer genom talkoarbete. Projektet omfattar både viktig landskapsvård och naturskyddsarbete, eftersom de traditionella kulturlandskapen hör till de artrikaste och mest hotade naturtyperna i vårt land.

Hedersomnämnanden till norra och södra Finland

Kairala byförening i Pelkosenniemi fick ett hedersomnämnande för grundandet av Kairala-Luiro landskapsvårdsområde och utarbetandet av en skötselplan för området. Därtill har byföreningen aktivt vårdat bylandskap och vårdbiotoper. Den har lyckats återställa öppna miljöer och mångsidig växtlighet som är typiska för det traditionella lappländska bylandskapet.

Helsingfors stads byggnadskontor fick också ett hedersomnämnande för landskapsgestaltningen av Nordsjö Topp. Den före detta soptippen har tack vare projektet förvandlats till ett mångsidigt, kuperat rekreationsområde. På området har man byggt upp olika slags livsmiljöer, såsom ängar, hedar och lundar. Även hotade och sällsynta arter har flyttats till området.

Den biologiska mångfalden var en viktig faktor också i många andra projekt som deltog i tävlingen. På Skärlandets landskapsvårdsområde i Raseborgs stad finns det nationellt värdefulla strandängar, som används som betesmark och fortfarande sköts på traditionellt sätt.

Forststyrelsen deltog i tävlingen med ett projekt för iståndsättning och vård av kulturängar i Oulanka nationalpark. Myr- och översvämningsängars växtlighet och kulturtradition upprätthålls där med traditionella metoder. I ett annat av Forststyrelsens projekt har man utvecklat en visualiseringsmetod för skogslandskap som tjänar som hjälpmedel vid skogsbruksplanering och landskapsvård. Med hjälp av metoden kan man minska skadliga verkningar av avverkningar och förbättra skogslandskapet rekreationsvärde.

Text: Tapio Heikkilä, miljöministeriet
Bild: Hanna Majander



Mer information

Miljöråd Tapio Heikkilä, miljöministeriet, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Länkar

Finlands bästa landskapsprojekt


Till  framsidan