Tulosta
 

FN samlades för att diskutera biologisk mångfald

26.10.2010
Manhattan New Yorkissa. Kuva Katja Huumo.FN höll för första gången en särskild session om naturens biologiska mångfald den 22 september i New York. Mötet var aktuellt, eftersom FN:s mål att märkbart hejda utarmningen av den biologiska mångfalden före utgången av år 2010 håller på att uppnås. Mötets resultat var uppmuntrande inför det tionde partsmötet inom konventionen om biologisk mångfald som inleddes den 18 oktober i Nagoya.

I New York betonades upprepade gånger den ekonomiska betydelsen av biodiversitetsfrågorna. Uppmärksamhet fick i synnerhet den s.k. TEEB-studien som värderar naturen. Slutrapporten av studien offentliggjordes i Nagoya den 20 oktober. Dessutom diskuterades bakgrundsfaktorerna som utarmar naturen, såsom markanvändningen, klimatförändringen och föroreningarna.

Finland påpekade att den komplicerade internationella miljöförvaltningen försvårar genomförandet av många goda målsättningar. Finland betonade också betydelsen av den s.k. IEG-arbetsgruppen. Arbetsgruppens sikte är inställt på inget mindre än att hitta nycklarna till en reform av den internationella miljöförvaltningen. Arbetsgruppen leds av miljöminister Paula Lehtomäki tillsammans med Kenyas miljöminister John Njoroge Michuki.

EU representerades av kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Han framhöll betydelsen av att mötet hölls samma vecka som FN:s toppmöte om millenniemålen. Barroso betonade vikten av den biologiska mångfalden vad gäller alla mål, inte enbart vad gäller en hållbar utveckling.

I New York diskuterades också grundandet av en ny panel för biologisk mångfald (IPBES). Det handlar om ett oberoende expertorgan i likhet med IPCC som skulle öka informations- och åsiktsutbytet mellan forskare och beslutsfattare i biodiversitetsfrågor. Målet är att inrätta panelen genom FN:s beslut nästa år.
 
Text: Marina von Weissenberg och Katja Huumo, miljöministeriet
Bild: Katja Huumo

Till  framsidan