Tulosta
 

Riston luontokoulu kutsuu katsomaan ja kuuntelemaan

19.5.2010
Risto Salovaara pakkasessa. Kuva Benjam Pöntinen,Pitkän uran tehnyt toimittaja Risto Salovaara on YLE:n ainoa toimittaja, joka kulkee maastossa kuvaamassa luonto-ohjelmia televisioon. Hän on myös YLE:n ainoa tv-toimittaja, joka tekee luonto-ohjelmia kouluille. Risto Salovaara tuli YLE:n Koulu-tv:n toimittajaksi vuonna 1984. Siitä lähtien kuva- ja tietovarasto on paisunut kuin Roope Ankan rahasäiliö. Toisin kuin Roope Risto jakaa aarteensa koko kansalle. Vuosien mittaan kuvattua videomateriaalia ilmestyy ensi syksynä YLE:n nettisivuille.

Tulevan syksynä YLE:n nettisivulla aukeaa lyhyistä luontovideoista koostuva kuvapankki, jossa suomalainen luonto näkyy ja kuuluu. Ne on tarkoitettu ennen kaikkea kouluille ja opettajille, mutta materiaali soveltuu mainiosti myös itseopiskelijoille. Videot julkaistaan Opettaja.tv:n sivulla osoitteessa www.yle.fi/opettaja.tv.

Videolta voi seurata vaikkapa kirjosiepon pesimäpuuhia, kurkistaa linnunpönttöön, jossa poikaset odottavat suu ammollaan. Videot sisältävät kuvia muistakin linnuista sekä nisäkkäistä, kasveista ja hyönteisistä.

Videoklippeihin valitaan kotimaisia lajeja, jotka Riston mielestä jokaisen suomalaisen olisi hyvä tunnistaa. Klippipankki on kuin luontokoulu, jossa pääsee tarkkailemaan tuttua luontoa uusin silmin. Tarkoitus ei ole esitellä mahdollisimman paljon lajeja vaan monille suomalaisille merkityksellisiä kasveja ja eläimiä. Videoiden avulla katsoja saa hetkeksi eläytyä luontokuvaajan maailmaan.

"Voi istua ja ihmetellä, mitä kaikkea ympärillä tapahtuu. Kiinnostuisivatpa ihmiset katsomaan, kuuntelemaan ja haistelemaan. Moni mennä päryyttelee, kiroaa ehkä voikukkaa viitsimättä kunnolla vilkaista sitä. Jos vaivautuu katsomaan lähelle ja ehkä vähän eri kulmasta, havaitsee kuinka kaunis se on, ja millainen kuhina kukissa on. Kameran läpi näkee itsekin aivan uusia asioita luonnosta."

Oivalluksia ja oikeita termejä

Koulutukseltaan Risto on biologi ja opettaja. Elämysten lisäksi hän haluaa tarjota oivalluksia: esimerkiksi luonnossa kaikki liittyy kaikkeen ja lajit ovat kytköksissä toisiinsa ja elinympäristöihin. Hyvin tehdyt luonto-ohjelmat ja videot toimivat rokotuksen tavoin koululaisten heikentynyttä lajituntemusta vastaan.

Koululaisille tarkoitetut luonto-ohjelmat vaativat toimittajalta erityistä ammattitaitoa. Käsitteiden on oltava kohdallaan ja ymmärrettäviä, vaikka oppilas vasta opettelisi koulubiologian alkeita. Alakoululaisillekaan ei puhuta eläinmaailman äideistä, isistä ja vauvoista, vaan biologian termein uroksista, naaraista ja poikasista.

Sekä työaika että toimittaja joustavat

Kirjosieppo. Kuva Risto Salovaara.Luontokohteiden kuvaus ei onnistu virka-aikana, mutta Riston ura YLE:ssä ei ole kompastunut työaikaan. Joustoa on löytynyt puolin ja toisin. Joskus tosin perhe kysyy lomareissulla, ollaanko nyt lomalla vai töissä.

Varhaiset aamuhetket ovat luontokuvaajalle arvokkaita. Maastossa on oltava silloin, kun linnut ja monet muut eläimet ovat aktiivisimmillaan. Kukkivia kasveja voi kuvata päivemmällä kukinnan ollessa komeimmillaan. Luonnossa ei voi laatia minuuttiaikatauluja kuten uutistoiminnassa, jossa uusi keikka jo odottaa vaikka entistä on tuskin saatu loppuun.

Luontotoimittajalta vaaditaan kärsivällisyyttä. Kuvattavien kanssa ei voi sopia aikatauluista tai paikoista, eikä kuvamateriaalia synny samassa tahdissa kuin muissa televisiotuotannoissa.
"Suomen Luonnossa ”toinen otto” voi tulla vasta seuraavana vuonna, jos ensimmäinen ei järjestelyistä huolimatta onnistu. Tätä ei tuotantoaikatauluja laadittaessa tahdota aina ymmärtää."

Sopeutumiskykyä tarvitaan maastoretkillä, jossa lounas syödään kannon nokassa ja majoitus saattaa olla teltassa. "Yleensä pyrin yöksi ihmisten ilmoille, mutta aina se ei ole järkevää. Islannissa oikaisin monena yönä auton takapenkille. Lappi elää -sarjaa kuvasin vuorokauden ympäri, sillä ei olisi ollut mitään järkeä ajaa yömyöhään kauaksi hotelliin ja aamulla takaisin. Hommaa ei kannata jättää kesken, ja valoa riittää yölläkin."

Sateesta, tuulesta, tuiskusta, epämääräisistä työajoista ja muista arjen hankaluuksista huolimatta luontotoimittajan ammatti tuntuu vielä vuosienkin jälkeen enemmän harrastukselta kuin työltä.
"Kuvatessa aika hämärtyy. Siinä vain nauttii tilanteesta, seuraa sitä ja ihmettelee. Harvassa työssä on mahdollista haistella, makustella ja fiilistellä niin kuin minulla," hehkuttaa Risto.


Lisätietoja videoklippipankista

Risto Salovaara, puh.(09) 1480 6604
Heidi Brucker, puh. (09) 1480 2162

Teksti Marja Paavilainen
Kuvat Benjam Böntinen ja Risro Salovaara

Paluu etusivulle