Tulosta
 

Försvarsminister Jyri Häkämies: Försvaret syftar till att skydda även Finlands natur

31.3.2010
Jyri HäkämiesFörsvarsminister Jyri Häkämies, vilken är försvarsförvaltningens syn på FN:s temaår för biologisk mångfald?

Naturen och den biologiska mångfalden hör till de viktigaste utmaningarna hela mänskligheten har att möta. De utgör en lika viktig fråga som klimatförändringen. Det är ytterst viktigt att även FN fäster uppmärksamhet vid mångfalden i form av detta temaår. Ansvaret för Finlands natur och dess mångfald tillhör enligt grundlagen var och en. Den offentliga förvaltningen, dit också försvarsförvaltnings hör, bör vara en föregångare också i dessa frågor.

Försvarsförvaltningen har många beröringspunkter med den biologiska mångfalden. Även under temaåret kommer man att fästa vikt vid förvaltningsområdets inverkan på naturen och den biologiska mångfalden. Dessa är centrala teman också i våra utvecklingsprojekt i anslutning till miljön som genomförs år 2010.

I början av år 2010 blev försvarsförvaltningens program för hållbar utveckling klart. Centrala teman i programmet är ekologisk hållbarhet, som när det gäller den biologiska mångfalden i praktiken betyder bland annat hållbar verksamhet på militärområdena.

Ett annat för naturens mångfald viktigt utvecklingsprojekt är den strategiska förvaltningsplanen för skadliga miljökonsekvenser av skjut- och övningsverksamhet, som blir klar under våren 2010.

Hur slår man vakt om den biologiska mångfalden på militärområdena?

Försvarsmakten ansvarar som verksamhetsutövare för sin verksamhets konsekvenser för den biologiska mångfalden. Det ingår i försvarsmaktens verksamhet att förbereda sig för exceptionella åtgärder i exceptionella förhållanden och dessa kan ha tärande och andra skadliga verkningar på miljön. Ställvis har den biologiska mångfalden också ökat till följd av försvarsmaktens verksamhet. Exempelvis många hotade insekter trivs på skjut- och övningsområdena, där verksamheten håller terrängen öppen och leder till uppkomsten av små brända områden och andra gynnsamma livsmiljöer. Ett exempel är den hotade fjärilen batonblåvinge, som lever på Säkylä beredskapsförbands skjut- och övningsområde.

Försvarsmaktens verksamhet uppvisar många positiva sidor med tanke den biologiska mångfalden. Verksamheten är planerad, ledd och övervakad, och områdena är bevakade och en del av dem stängda. Dessa egenskaper har lett till att det bland annat förekommer exceptionella naturvärden på de öar utanför Helsingfors som försvarsmakten har förfogat över i flera hundra år. Öarna Skanslandet, Kungsholmen, Torra Mjölö och Rysskär uppvisar värdefulla naturvärden, och försvarsmakten avstår för nuvarande från dem så att de kan användas för andra än militära ändamål.

De områden som är i försvarsmakten användning utvecklas på lång sikt med ett övergripande verksamhets- och utvecklingsprogram för garnisoner (VARSU), i vilket man tar i beaktande inte enbart verksamheten utan också natur- och miljöskyddet.

Försvarsförvaltningen ansvarade tidigare också för skogsbruket och det tillhörande naturskyddet på sina områden. För ett par år sedan genomfördes försvarsförvaltningens fastighetsreform i enlighet med statens fastighetsstrategi och till följd av reformen ansvarar Forststyrelsen nuförtiden för skogsbruket inklusive natur- och miljöskyddet på militärområdena.

Vilka är försvarsmaktens största utmaningar i anslutning till den biologiska mångfalden?

Utvecklingen av militärområdena sker utgående från försvarets behov och de sätt som den internationella vapenteknologins utveckling och krigstekniken förutsätter. Att harmoniskt trygga såväl de militära verksamhets- och utvecklingsförutsättningarna som den biologiska mångfalden på ett område är en stor utmaning, som vi försöker möta med hjälp av principerna för kontinuerlig förbättring och bästa praxis med tanke på miljön. Bevarandet av den biologiska mångfalden på militärområden utgör en viktig del tryggandet av våra verksamhetsförutsättningar.

Östersjön är också viktig för försvarsförvaltningen. Försvarsförvaltningen har som syfte att svara på Östersjöutmaningarna och förbättra för sin del både den allmänna sjösäkerheten och Östersjöns tillstånd genom att minska den skadliga miljöbelastningen från sin verksamhet. Vi har för avsikt att svara på Östersjöutmaningen också genom att utveckla det internationella samarbetet för att åstadkomma en heltäckande och aktuell bild av havets tillstånd.

Klimatförändringen har direkta beröringspunkter med den biologiska mångfalden. Försvarsministeriet har utrett sina beröringspunkter med klimatförändringen och har som mål att för sin del stävja klimatförändringen men också att anpassa sig till den i framtiden.

Trots utmaningarna är förhållandet mellan försvaret och den biologiska mångfalden rätt okomplicerat. Försvaret syftar till att skydda även Finlands natur. Utan att överdriva kan man säga att den finska soldaten och den finska naturen bildar ett par som på ett naturligt sätt stöder varandra.

Deltar försvarsförvaltningen i internationellt samarbete kring den biologiska mångfalden?

Försvarsförvaltningen deltar med sin verksamhet i Finlands internationella miljösamarbete på alla plan. Försvarsförvaltningen ansvarar för det internationella försvars- och miljösamarbetet, i vilket man fäster uppmärksamhet också vid den biologiska mångfalden.

I Europeiska unionen finns det ett särskilt miljösamarbetsnätverk för olika länders försvarsförvaltningar, och samarbetet koncentrerar sig på miljörelaterad verksamhet inom EU. En viktig framgång är exempelvis de militärområden som ingår i EU:s Natura 2000-nätverk.

Finland deltar som fredspartner i Natos miljösamarbete. I Nato har man redan en längre tid tagit i beaktande miljöfrågorna. I organisationen finns en särskild kommitté för miljöärenden och en miljöarbetsgrupp. Även tryggandet av den biologiska mångfalden hör till miljösamarbetet med Nato.

Det äldsta internationella miljösamarbetsforumet inom försvaret som Finland deltar i är det nordiska militär- och miljösamarbetet, som kom igång redan på 1980-talet. Även i denna samverkan spelar den biologiska mångfalden en stor roll.

Som ett exempel på internationellt bilateralt samarbete om miljöfrågor kan nämnas samarbetet mellan Finlands och Rysslands försvarsförvaltningar. Inom ramen för detta samarbete har Finlands försvarsförvaltning och Forststyrelsen presenterat för sina ryska kolleger ekologisk landskapsplanering, som tillämpas på finska militärområden och som är ett fint redskap också vid tryggandet av den biologiska mångfalden.

Olika länder har tämligen likadana militära verksamhetsformer, vapen, teknik och lagstiftning och ofta också rätt så likadana verksamhetsmiljöer samt miljöutmaningar. I det internationella miljösamarbetet inom försvaret har man kommit till att det är till fördel för alla parter att man tillsammans söker lösningar till miljörelaterade utmaningar som beror på den egna verksamheten, inklusive frågor som gäller den biologiska mångfalden.

Hurdant är försvarsministerns eget förhållande till naturen?

Finlands natur är viktig för mig även personligen. Jogging och skidåkning ute i naturen får mig att orka bättre under de långa arbetsveckorna. Även vår hund Onni behöver motion, och våra skogspromenader är välkommen omväxling för honom också.

Vi glömmer lätt att naturen och allt den har att erbjuda inte är självklarheter. Vi bör alltså komma ihåg att även ta hand om den. På min fritid försöker jag därför respektera naturen och främja dess bästa.

Som Kotkabo har jag fått njuta av Östersjöns närhet och de möjligheter havet erbjuder. Nyheterna om Östersjöns tillstånd har varit mycket oroväckande under de senaste årtiondena. Jag hoppas dock att vi nu går i rätt riktning och att såväl vetskapen om Östersjöns dåliga tillstånd som de konkreta åtgärderna för havets bästa ökar. Östersjön är oersättlig, och det är oerhört viktigt att vi får njuta av Östersjön även i framtiden.

Intervjun gjordes av miljöråd Antti Kivipelto och informatör Eemeli Peltonen


Till framsidan