Tulosta
 

Ekosystemtjänsterna upptas i kommande myrstrategi

31.3.2010
myrEkosystemtjänsterna, eller de tjänster och nyttigheter som den biologiska mångfalden erbjuder människan, utgör en betydande utgångspunkt för skydd och hållbar användning av den biologiska mångfalden även här i Finland. Ekosystemtjänsterna är speciellt viktiga då man beslutar om områdesanvändningen: ska man basera användningen på de ursprungliga naturvärdena eller förändra naturen. Det är i hög grad en fråga om värdesättning och värderingar.

Träden, bären, bekämpningen av översvämningar, bindningen av koldioxid och pollineringen är exempel på ekosystemtjänster på finska myrar. Myrarna utgör ett omtvistat ekosystem och är föremål för många intressen och passioner. Exempel på ytterligheter är torvproduktion och fullständig fredning. Vid beslutsfattandet kan man vara tvungen överväga mellan direkta ekonomiska fördelar och nyttigheter som uppstår indirekt via ekosystemtjänster.

En svår fråga behandlas emellertid nu på ett nytt sätt: vid jord- och skogsbruksministeriet bereds som bäst en nationell strategi för myr- och torvmarker av en samarbetsgrupp av intressenter.

"Tidigare har myrekosystemen och användningen av dem inte behandlats som en helhet", berättar arbetsgruppens sekreterare, forskare Jaana Kaipainen vid jord- och skogsbruksministeriet. "Vår strategi kommer troligen att vara den första omfattande myrstrategin i hela världen", tillägger hon.

Mångahanda tryck på samma myrar

Bild  Kalervo OjutkangasUtgångspunkten för utarbetandet av myrstrategin var utarbetandet av en landskapsplan för Norra Österbotten. Utgåenden från ett beslut av högsta förvaltningsdomstolen avlägsnades ur landskapsplanen reserveringarna för torvproduktion med motiveringen att inventeringarna av naturvärdena var bristfälliga. Norra Österbottens förbund och den dåvarande miljöcentralen föreslog att man utarbetar nationella spelregler för användningen av myrar. I den arbetsgrupp som förbereder strategin sitter representanter för många olika intressentgrupper. Arbetsgruppen leds av miljödirektör Veikko Marttila vid jord- och skogsbruksministeriet.

Enligt Kaipainen är ett av problemen det att skyddsbehoven och användningstrycken i allmänhet är riktade till samma myrområden. Centrala frågor när det gäller skyddet av myrar är hur man ska kunna uppnå en gynnsam skyddsnivå, förbättra de nuvarande skyddade myrarnas tillstånd och bättre lyckas ta i beaktande den värdefulla myrnatur som inte ingår i skyddsområdena. Det är också viktigt att begrunda de mekanismer med vilka man kan uppnå målen.

Arbetsgruppen beslöt att använda ekosystemtjänsterna som utgångspunkt för sitt arbete. Det behövs dock mera kunskap om myrarnas ekosystemtjänster och deras värde. Vid Finlands miljöcentral (SYKE) startar en undersökning av myrarnas ekosystemtjänster och deras värdering. Undersökningen finansieras av jord- och skogsbruksministeriet och SYKE.

Mera information
Forskare Jaana Kaipainen
tfn 040 801 5277
e-post fornamn.efternamn@mmm.fi

Text: Pekka Väisänen

Till framsidan