Tulosta
 

Puolustusministeri Jyri Häkämies: Maanpuolustuksella pyritään turvaamaan myös Suomen luonto

31.3.2010
Puolustusministeri Jyri Häkämies, mikä on puolustushallinnon näkökulma YK:n luonnon monimuotoisuuden teemavuoteen?

Jyri HäkämiesLuonto ja sen monimuotoisuus ovat aivan keskeisiä koko ihmiskuntaa koskevia haasteita. Kyseessä on ilmastomuutoksen kanssa samaa suuruusluokkaa olevasta asiasta. On erittäin tärkeätä, että myös YK kiinnittää asiaan teemavuoden merkeissä huomiota. Vastuu Suomen luonnosta ja sen monimuotoisuudesta kuuluu peruslain mukaan kaikille. Julkisen hallinnon, kuten myös puolustushallinnon, tulee olla edelläkävijä myös tältä osin.

Puolustushallinnolla on monia yhtymäkohtia luonnon monimuotoisuuteen. Myös teemavuoden aikana kiinnitetään huomiota hallinnonalan vaikutuksiin luontoon ja sen monimuotoisuuteen, jotka ovat keskeisesti mukana myös vuoden 2010 aikana toteutettavissa ympäristöalaa koskevissa kehityshankkeissa.

Vuoden 2010 alussa valmistui puolustushallinnon kestävän kehityksen ohjelma, jossa keskeistä on ekologinen kestävyys, joka luonnon monimuotoisuuden osalta konkretisoituu muun muassa sotilas-alueilla tapahtuvana kestävä toimintana.

Toinen luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeä kehityshanke on ampuma- ja harjoitustoiminnan haitallisten ympäristövaikutusten strateginen hallintasuunnitelma, joka valmistuu kevään 2010 aikana.

Miten luonnon monimuotoisuutta vaalitaan sotilasalueilla?

Puolustusvoimat vastaa toiminnanharjoittajana toimintansa vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen. Puolustusvoimien toimintaan kuuluu valmistautuminen poikkeusoloissa tapahtuviin poikkeuksellisiin toimiin, joilla saattaa olla myös luontoa kuluttavia yms. haitallisia vaikutuksia. Puolustusvoimien toiminnan on havaittu myös lisäävän luonnon monimuotoisuutta. Muun muassa monet uhanalaiset hyönteiset viihtyvät ampuma- ja harjoitusalueilla, joilla toiminta pitää alueet avoimina aiheuttaen myös pieniä paloja yms. suotuisia elinympäristöjä. Tällaisena esimerkkinä voidaan mainita uhanalaisen harjusinisiipi -perhosen viihtyminen Säkylän valmiusyhtymän ampuma- ja harjoitusalueella.

Puolustusvoimien toiminnassa on monia luonnon kannalta myönteisiä piirteitä. Toiminta on suunniteltua, johdettua, valvottua ja alueet ovat vartioituja ja myös osin suljettuja. Nämä luonteenpiirteet ovat mahdollistaneet muun muassa sen, että esimerkiksi Helsingin edustan saarissa on monisatavuotisesta puolustusvoimien käytöstä johtuen muusta ympäristöstä poikkeuksellisia luontoarvoja. Tällä alueella sijaitsevia luontoarvoiltaan arvokkaita saaria; Vallisaari, Kuninkaansaari, Kuivasaari ja Rysäkari, ollaan parasta aikaa siirtämässä muun yhteiskunnan käyttöön. 

Puolustusvoimien käytössä olevia alueita kehitetään pitkäjänteisesti kokonaisvaltaisella kehittämisohjelmalla (VARSU), jossa toiminnallisuuden ohella kiinnitetään erityistä huomiota myös luonnon- ja ympäristönsuojeluun.

Puolustushallinto vastasi aiemmin myös alueittensa metsätaloudesta ja siihen liittyvästä luonnon-suojelusta. Puolustushallinnossa toteutettiin muutamia vuosia sitten valtion kiinteistöstrategian mukainen kiinteistöuudistus, jonka seurauksena sotilasalueiden metsätaloudesta ja siihen liittyvästä luonnon- ja ympäristönsuojelusta vastaa Metsähallitus.

Mitkä ovat puolustushallinnon suurimmat haasteet luonnon monimuotoisuuteen liittyen?

Sotilasalueiden kehittäminen tapahtuu maanpuolustuksellista lähtökohdista kansainvälisesti kehittyvän aseteknologian ja sotatekniikan edellyttämällä tavalla. Sotilaallisten toiminta- ja kehittämisedellytysten turvaaminen tasapainoisessa suhteessa alueen ekologiseen monimuotoisuuteen on haaste, johon jatkuvan parantamisen ja ympäristön kannalta parhaiden käytäntöjen periaatteilla pyritään vastaamaan. Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen sotilasalueilla on tärkeä osa toimintaedellytysten turvaamista.   

Itämeri on monella tapaa tärkeä myös puolustushallinnolle. Puolustushallinto pyrkii vastaamaan Itämeri-haasteisiin ja parantamaan omalta osaltaan paitsi yleistä meriturvallisuutta niin myös Itämeren ympäristön tilaa vähentämällä toiminnastaan aiheutuvaa haitallista ympäristökuormitusta. Itämeri-haasteeseen pyritään vastaamaan myös kehittämällä kansainvälistä yhteistoimintaa kattavan ja reaaliaikaisen meritilannekuvan aikaansaamiseksi.

Ilmastomuutoksella on suora yhtymäkohta myös luonnon monimuotoisuuteen. Puolustushallinto on selvittänyt yhtymäkohtansa ilmastomuutokseen ja pyrkii omalta osaltaan haitallisen muutoksen hillitsemiseen ja myös hallitusti sopeutumaan edessä olevaan muutokseen.

Haasteista huolimatta maanpuolustuksen ja luonnon monimuotoisuuden suhde on varsin mutkaton. Maanpuolustuksella pyritään turvaamaan myös Suomen luonto. Voidaan liioittelematta sanoa, että suomalainen sotilas ja suomalainen luonto muodostavat ”taistelijaparin”, jotka luontevasti tukevat toisiaan. 

Osallistuuko puolustushallinto luonnon monimuotoisuuteen liittyvään kansainväliseen yhteistoimintaan?

Puolustushallinto osallistuu toimintansa osalta Suomen kansainväliseen ympäristöyhteistyöhön sen kaikilla foorumeilla. Puolustushallinto vastaa kansainvälisestä puolustus-ympäristöyhteistoiminnasta, jossa kiinnitetään huomiota myös luonnon monimuotoisuuteen.

Euroopan unionissa on erityinen puolustushallintojen välinen ympäristöyhteistyöverkosto, jossa keskitytään EU:ssa tapahtuvaan ympäristöalan toimintaan. Yhtenä merkittävänä asiana voidaan todeta EU:n Natura 2000 -verkostoon kuuluvat sotilasalueet. 

Suomi osallistuu rauhankumppanina myös Naton ympäristöyhteistyöhön. Natossa on jo pitkään kiinnitetty huomiota myös ympäristöasioihin. Järjestöllä on erityinen ympäristö-asioita käsittelevä komitea ja ympäristötyöryhmiä. Myös luonnon monimuotoisuuden suojelu kuuluu tähän Nato-ympäristöyhteistoimintaan.

Suomen kannalta pitkäaikaisin kansainvälinen sotilasympäristöyhteistyöfoorumi on pohjoismainen sotilasympäristöalan yhteistoiminta, joka alkoi jo 1980-luvulla. Myös tässä yhteistyössä luonnon monimuotoisuudella on tärkeä merkitys.

Kansainvälisestä kahdenvälisestä sotilasympäristöyhteistoiminnasta voidaan vielä mainita mm. Suomen ja Venäjän puolustushallintojen välinen yhteistoiminta, jossa Suomen puolustushallinto ja Metsähallitus ovat esitelleen venäläisille kollegoille Suomessa sotilasalueilla käytössä olevaa alue-ekologista suunnittelua, joka on käyttökelpoinen työkalu myös luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa.

Eri mailla on varsin yhteneväiset sotilaalliset toimintatavat, samanlaiset aseet, tekniikka, lainsäädäntö ja usein myös varsin samanlainen toimintaympäristö sekä myös samanlaiset ympäristöhaasteet. Kansainvälisessä sotilasympäristöyhteistyössä on havaittu kaikkia osapuolia hyödyttäväksi etsiä yhdessä myös ratkaisuja toiminnasta aiheutuviin ympäristöhaasteisiin, kuten myös luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.
 
Minkälainen on puolustusministerin omakohtainen suhde luontoon?

Suomen luonto on tärkeä voimavara myös minulle henkilökohtaisesti. Juoksu- ja hiihtolenkit luonnossa auttavat jaksamaan pitkinä työviikkoina. Myös Onni-koiramme kaipaa liikuntaa ja metsälenkit ovat sillekin mieluista vaihtelua.

Helposti unohtuu, etteivät luonto ja sen tarjoamat mahdollisuudet ole itsestäänselvyyksiä, vaan niistä on muistettava pitää myös huolta. Siksi pyrin vapaa-ajallanikin omalta osaltani kunnioittamaan ja parantamaan luonnon hyvinvointia.

Kotkalaisena olen saanut nauttia Itämeren läheisyydestä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Viime vuosikymmenten uutiset Itämeren tilasta ovat olleet erittäin huolestuttavia. Toivon kuitenkin, että suunta on nyt parempaan päin ja tietoisuus Itämeren heikosta tilasta ja konkreettiset teot Itämeren tilan parantamiseksi lisääntyvät. Itämeri on korvaamaton ja on ensiarvoisen tärkeää, että voimme nauttia Itämeren tarjoamista elämyksistä vastaisuudessakin.  


Haastattelun toimittivat ympäristöneuvos Antti Kivipelto ja tiedottaja Eemeli Peltonen


Paluu etusivulle