Tulosta
 

Ekosysteemipalvelut osaksi suostrategiaa

31.3.2010
Turvetuotantosuo, kuva Eero SatelaEkosysteemipalvelut eli monimuotoisen luonnon ihmiselle tarjoamat palvelut tai hyödykkeet ovat nousemassa merkittäväksi lähtökohdaksi luonnon monimuotoisuuden suojelussa ja kestävässä käytössä myös meillä Suomessa. Ne saavat erityisesti merkitystä päätettäessä alueidenkäytöstä joko alkuperäisen luonnon arvojen pohjalta tai muokkaamalla luontoa. Kyse on pitkälti arvottamisesta ja arvokysymyksistä. 

Suomalaisella suolla ekosysteemipalveluja voivat olla esimerkiksi puut, marjat, tulvien ehkäisy, hiilidioksidin sidonta tai vaikkapa pölytys. Suot ovat kiistelty ekosysteemi, joihin liittyy tunnetusti monenlaisia intressejä ja intohimoja. Ääripääesimerkkeinä ovat turvetuotanto ja soiden täydellinen suojelu. Päätöksenteossa voidaan joutua punnitsemaan suoria taloudellisia hyötyjä tai hyötyjä, jotka syntyvät vasta välillisesti ekosysteemipalveluista.

Vaikeaan asiaan käsitellään nyt uudella tavalla: maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan parhaillaan laajana sidosryhmätyönä kansallista suo- ja turvemaiden strategiaa.

"Aiemmin suoekosysteemejä ja niiden käyttöä ei ole käsitelty kokonaisuutena", sanoo työryhmän sihteeri, tutkija Jaana Kaipainen maa- ja metsätalousministeriöstä. ”Strategiamme on valmistuessaan mahdollisesti ensimmäinen kattava suostrategia maailmassa”, hän arvioi.
 

Samoilla soilla eri paineita

Hillakori suolla, kuva Kalervo OjutkangasLähtökohtana suostrategian laatimiselle oli Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavan laatiminen. Siinä turvetuotannon varausmerkinnät poistettiin korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä riittämättömien luontoarvoselvitysten vuoksi. Pohjois-Pohjanmaan liitto ja silloinen ympäristökeskus esittivät kansallisten pelisääntöjen laatimista soiden käytölle. Strategian valmisteluryhmässä on edustettuina laajasti eri intressitahoja. Työryhmää johtaa MMM:n ympäristöjohtaja Veikko Marttila.

Kaipaisen mukaan yhtenä ongelmana on se, että suojelun tarve ja soiden käytön paine usein kohdistuvat samoille alueille. Soiden suojelun kannalta keskeisiä kysymyksiä ovat, miten saavutetaan suotuisa suojelutaso, parannetaan nykyisten suojelusoiden tilannetta ja pystytään paremmin huomioimaan arvokas suoluonto suojelualueiden ulkopuolella. Tärkeää on myös miettiä näiden tavoitteiden toteuttamismekanismeja.

Strategiaa valmisteleva työryhmä päätti käyttää työssään ekosysteemipalvelujen näkökulmaa. Soiden ekosysteemipalveluista ja niiden arvosta tarvitaan kuitenkin lisää tietoa. Suomen ympäristökeskuksessa (SYKE) on käynnistymässä ”Soiden ekosysteemipalvelut ja niiden arvottaminen” -tutkimus, jota maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa yhdessä SYKE:n kanssa .

Lisätiedot

Tutkija Jaana Kaipainen
puh. 040 801 5277
sähköposti: eutunimi.sukunimi@mmm.fi


Teksti: Pekka Väisänen

Paluu etusivulle