Tulosta
 

Liv i naturen berättar om naturens mångfald

20.1.2010
Skog vyDet här är det första numret av nyhetsbrevet om biologisk mångfald. Nyhetsbrevet produceras av miljöministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, utrikesministeriet, försvarsministeriet, kommunikationsministeriet, undervisningsministeriet, Finlands miljöcentral, Forststyrelsens naturtjänster och Rundradion.

Artiklarna behandlar ämnet biologisk mångfald ur olika perspektiv: från enskilda arter till ekosystem, från det ekonomiska värdet av naturen till den immateriella nyttan och från Finland till övriga världsdelar. Avsikten är att väcka läsarens intresse och att berätta om den biologiska mångfalden och skyddet av den.

Nyhetsbrevet utkommer under hela 2010. Redaktionen tar gärna emot tips om frågor som kunde tas upp i brevet.

Varför ett nyhetsbrev?

År 2010 är FN:s internationella temaår för biologisk mångfald. I år utgår tidsfristen för de internationella målen om att påtagligt bromsa upp eller rentav hejda utarmningen av den biologiska mångfalden.

Med nyhetsbrevet stöder man flera olika gruppers arbete till förmån för den biologiska mångfalden. Målet är lyfta fram den biologiska mångfalden i den offentliga debatten för att vi ska bli medvetna om dess betydelse för såväl mänskligheten som djur- och växtriket.

Det internationella temaåret kulminerar i Japan, där det tionde partsmötet för konventionen om den biologiska mångfalden hålls i oktober 2010. Under mötet kommer man att besluta om målsättningarna för tryggandet av den biologiska mångfalden efter 2010 samt om metoder för att utvärdera utfallet av åtgärderna.


Text: Katja Huumo, miljöministeriet och Riku Lumiaro, Finlands miljöcentral
Bild: Riku Lumiaro

Mera infomation

Riku Lumiaro, tel. 050 585 98 57, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Tillbaka framsidan