Tulosta
  14.12.2012

Yhteistyö rajavesisopimuksissa laajenee

 

Kuva: www.iisd.ca

Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomission (UNECE) puitteissa on solmittu useita ympäristöä koskevia sopimuksia. Yksi niistä on rajavesien yhteistä hallintaa koskeva sopimus vuodelta 1992 (UNECE Convention on the Protection and Use of Transboundary Watercourses and International Lakes). Sopimuksen osapuolet kokoontuvat kolmen vuoden välin päättämään sopimukseen ja sen toimeenpanoon liittyvistä asioista. Sopimuksen kuudes osapuolikokous järjestettiin Roomassa 28.-30.11.2012. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa sopimuksen laajentamista Euroopan talousalueen ulkopuolelle, työohjelman uusia asioita kuten vesi-ruoka-energia kytkentöjä sekä ilmastonmuutokseen sopeutumista koskevien hankkeiden jatkamista.

Sopimus avautuu Euroopan talousalueen ulkopuolelle

Sopimukseen on hyväksytty muutos vuonna 2003, jonka mukaan myös UNECE:n ulkopuoliset maat voivat liittyä sopimukseen. Tämän muutoksen ratifiointi on nyt edennyt niin, että muutos astuu voimaan ensi vuoden helmikuussa. Muutoksen aiheuttamia järjestelyjä käsiteltiin kokouksessa.  Kokous hyväksyi menettelyn, jonka mukaan kaikki halukkaat maat pääsevät osapuoliksi automaattisesti, kunhan vuonna 2003 osapuolina olleet maat ovat ratifioineet muutoksen. Rooman kokouksessa oli tarkkailijana useita UNECE:n ulkopuolisia maita, ja moni niistä onkin kiinnostunut liittymään sopimukseen.

Veden, ruoan ja energian välisiä kytkentöjä arvioidaan pilottialueiden avulla

Osapuolikokous hyväksyi myös työohjelman seuraavalle kolmivuotiskaudelle. Uutena asiana työohjelma sisältää arvioinnin vesi-ruoka-energia kytkennöistä (water-food-energy nexus). Siinä arvioidaan näiden tekijöiden välisiä riippuvuuksia, potentiaalisia synergiaetuja ja toisaalta myös konflikteja eri sektoreiden päätöksenteossa ja toimeenpanossa myöhemmin valittavilla rajavesipilottialueilla. Suomi tulee olemaan tämän arvioinnin johtavassa roolissa.

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen jatkuu

Jo aiemmin aloitetuista toimintamuodoista jatketaan ilmastomuutoksen sopeutumiseen tähtääviä hankkeita pilottialueilla sekä parempaan vesien hallintaan tähtääviä keskusteluprosesseja (National Policy Dialogues) Itä-Euroopan, Kaukasuksen ja Keski-Aasian maissa. Osapuolikokouksen yhteydessä allekirjoitettiin myös Ukrainan ja Moldovan välillä Dniestr-jokea koskeva sopimus.

Suomen valtuuskunnassa olivat mukana Hannele Nyroos ympäristöministeriöstä, Antti Belinskij maa- ja metsätalousministeriöstä sekä Lea Kauppi ja Seppo Rekolainen Suomen ympäristökeskuksesta.

Teksti:

Johtaja Seppo Rekolainen, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Lisätietoja:


Paluu etusivulle