Tulosta
  19.10.2016

Ilmastonmuutos liittyy kaikkeen – vessoihinkin

 
 Kuva: Saija Vuola
Yksi maailman suurimmista sanitaatiohaasteista on avoimeen maastoon ulostaminen ja siitä seuraava tartuntariski. Turvallisten käymälöiden rakentamisen esteenä ovat usein asenteet sekä tiedon ja rahan puute.

Huonojen sanitaatio-olojen lisäksi maailman köyhillä on usein vastassaan myös iso ulkoinen haaste: ilmastonmuutoksen aiheuttamat rajut sääilmiöt ja niiden aikaansaamat katastrofit tuhoavat rannikoille tai vuoristoon rakennettuja taloja ja jopa kokonaisia kyliä.

SYKE hallinnoi ulkoasiainministeriön rahoittamaa Suomen vesiohjelmaa Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa (FinWaterWEI II). Ohjelman kautta tuetaan hanketta, jossa yhteys turvallisen sanitaation, vesihuollon ja ilmastonmuutoksen välillä on alusta asti tunnistettu.

Kuivakäymälöitä vuoristoseudulle


Aga Khan -säätiö (AKF) toteuttaa hanketta kolmessa läänissä Gorno-Badakhshanin autonomisella alueella Tadzhikistanissa. Kyläyhteisöjä koulutetaan tekemään koko kylän kattavia katastrofivalmiussuunnitelmia ja rakentamaan valleja ja törmiä suojaamaan koteja mutavyöryiltä.  Hankkeen ansiosta vuorilta saadaan kylien käyttöön puhdasta juomavettä likaisen jokiveden sijaan, kun ihmisiä neuvotaan suunnittelemaan ja toteuttamaan yksinkertaisia ja kestäviä juomavesijärjestelmiä.

Lisäksi AKF on kouluttanut perusterveydenhuollon työntekijöitä jakamaan kyläläisille tietoa sanitaatiosta. Oikeanlainen ihmisjätöksistä huolehtiminen on tärkeää mm. tautien leviämisen ehkäisemiseksi.

Ensimmäisen vuoden aikana hankkeessa on rakennettu kuivakäymälät noin 100:lle perheelle. Useimmissa tapauksissa käymälät valetaan betonista ja niissä on kyykkyvessoista tuttu posliiniosa. Posliini ja betoni on lahjoitettu perheille, jotka ovat rakentaneet seinät itse. Huhtikuisella monitorointimatkalla SYKEn edustajat tapasivat onnellisia huussinomistajia Zongin kylässä Afganistanin rajalla.

Miten vessa liittyy ilmastonmuutokseen?

Elämän perusasiat liittyvät toisiinsa, mikä korostuu köyhissä oloissa. Se, että kylä osaa rakentaa valleja ja törmiä suojaamaan koteja ilmastonmuutoksen aiheuttamilta mutavyöryiltä, suojelee ihmistä hengenvaaralta. Puhdas juomavesi ja turvalliset käymälät auttavat häntä säilymään terveenä. Se, että hän ja hänen perheensä pysyvät terveinä, mahdollistaa elannon hankkimisen sekä osallistumisen päätöksentekoon, koulutuksiin ja mutavyöryiltä suojaavien vallien suunnitteluun ja rakentamiseen. Vessat ovat siis tärkeä osa ympyrää, joka mahdollistaa ilmastonmuutoksen seurauksiin varautumisen. 

FinWaterWEI II –ohjelman kautta tuetaan useita hankkeita

Suomen vesiohjelma Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa saa rahoituksen ulkoasiainministeriöltä ja jatkuu vuoteen 2018 saakka.  Ohjelman kautta tuetaan kolmeatoista hanketta. Ohjelmasta on aiemmin kerrottu Vesikirjeen jutussa ”Suomen tuella vettä köyhille ja päätösvaltaa naisille Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa” (Vesikirje 02/2015).

Lisätietoa
:

Projektipäällikkö Saija Vuola (FinWaterWEI II –ohjelma),  SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Paluu etusivulle