Tulosta
  19.10.2016

Uutta tietoa purokunnostusten vaikutuksista

 
 Virrannopeuden mittaus karikepussin päältä. Kuva: Jukka Aroviita
Metsäojituksista aiheutuvan purojen hiekoittumista ja purokunnostusten vaikutuksia selvittäneessä tutkimuksessa osoitettiin, että hiekoittuminen heikentää purojen tilaa. Kunnostuksilla saavutettiin positiivisia vaikutuksia purojen hydrologiaan ja biologiaan, mutta vaikutukset riippuivat kunnostusmenetelmästä. Tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa purokunnostusten toimenpiteiden suunnitteluun.

SYKEn ja Oulun yliopiston tutkimus on osa Suomen Akatemian AKVA-tutkimusohjelman ReFFECT-konsortiohanketta.

Hiekka ongelmana puroissa

Suurin osa Suomen turvemaista on ojitettu metsänkasvun edistämiseksi. Ojitusten myötä vesistöihin on huuhtoutunut runsaasti kiintoainesta, joka muodostaa ongelmia erityisesti puroissa. Lisääntynyt kiintoaineksen (mm. hiekan) määrä heikentää sammalten ja pohjaeläinten elinolosuhteita sekä lohikalojen lisääntymistä. Metsähallitus on kunnostanut hiekoittuneita puroja Koillismaan alueella, mutta kunnostusten vaikutuksista ei ole aiemmin ollut kattavaa tutkimustietoa.

Kunnostusmenetelmä vaikuttaa kunnostustulokseen

Tutkimuksessa havaittiin, että uomien hiekoittuminen vähentää puron biologista monimuotoisuutta, mutta ei aiheuta muutoksia purojen toiminnallisille prosesseille kuten lehtikarikkeen hajotukselle.

Kunnostusmenetelmä vaikutti siihen millaisia vaikutuksia hydrologiaan ja biologiaan kunnostuksella oli. Tutkimuksessa vertailtiin kunnostuskohteita, joissa oli pääasiallisena materiaalina käytetty joko kiveä tai teknisiä puurakenteita, luonnontilaisiin ja hiekoittuneisiin puroihin.

Kivillä kunnostetuissa kohteissa puron pohjalle kertyneen hiekan määrää oli pystytty vähentämään enemmän kuin kohteissa, joissa kunnostusmateriaalina oli käytetty teknisiä puurakenteita. Kivillä kunnostetuissa puroissa tavattiin runsaasti sammalia sopivan kasvualustan ansiosta, ja myös niiden pohjaeläimistössä oli merkkejä elpymisestä.

Teknisillä puurakenteilla kunnostetuissa puroissa veden viipymä oli luonnontilaisen kaltainen. Näissä kohteissa rantakasvillisuus oli muuttunut luonnontilaisemmaksi, mikä luultavimmin on seurausta veden pidemmästä viipymästä ja tulvimisesta rantavyöhykkeelle.

Kohti tehokkaampia purokunnostustoimia

Tutkimuksen tulosten pohjalta voidaan antaa suosituksia purokunnostusten toteutukseen. Ensisijaisena tavoitteena tulisi olla hiekan ja muun kiintoaineen huuhtoutumisen estäminen valuma-alueen ojista. Hiekoittuneiden purouomien kunnostuksessa tulisi käyttää sekä kiveä että puuta. Teknisten puurakenteiden lisäksi tulisi käyttää nykyistä enemmän luonnollista puumateriaalia.

Lisätietoa
:

Tutkija Jarno Turunen, SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Erikoistutkija Jukka Aroviita, SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Eräsuunnittelija Pirkko-Liisa Luhta, Metsähallitus, etunimi.sukunimi@metsa.fi
Tutkijatohtori Hannu Marttila, Oulun yliopisto,  etunimi.sukunimi@oulu.fi

Paluu etusivulle