Tulosta
  7.10.2015

Uusia menetelmiä ympäristövaikutusten merkittävyyden arviointiin

 
 Kuva: Eero Saarela
Ympäristövaikutusten merkittävyyden arviointiin on kehitetty järjestelmällinen lähestymistapa, arviointikehikko ja työkalu. Nämä menetelmät edistävät eri asiantuntijoiden tekemien ympäristövaikutusten arviointien (tyypillisesti ns.YVA-prosessi) järjestelmällisyyttä ja yhdenmukaisuutta. Uuden ARVI-työkalun luomia yhteenvetotaulukoita ja kuvaajia voidaan käyttää osana arviointiselostusta tulosten perustelussa ja tiivistämisessä.

Ympäristövaikutusten arvioinnissa hyödynnettäviä menetelmiä on kehitetty IMPERIA-hankkeessa, jonka tulokset ohjeineen ja työkaluineen julkaistaan marraskuussa hankkeen sivuilla (imperia.jyu.fi). Uusia menettelytapoja on testattu erityyppisissä hankkeissa, kuten  tuulivoimapuiston sekä Suomen ja Viron välisen Balticconnector-maakaasuputken YVAssa.

Huomio olennaisiin vaikutuksiin

Yhtenä keskeisenä teemana on ollut arviointimenettelyn kustannustehokkuus. Se voi lisääntyä, jos jo suunnitteluvaiheessa päästään yksimielisyyteen olennaisista vaikutuksista ja selvityksiä kohdennetaan niihin. Pilottihankkeista saatujen kokemusten perusteella IMPERIAssa kehitetyt menetelmät tukevat sekä olennaisten vaikutusten tunnistamista varhaisessa vaiheessa että niiden merkittävyyden arviointia myöhemmin.

Hyvät käytännöt on koottu raporttiin

Hankkeen tuloksia on esitelty ”Hyviä käytäntöjä ympäristövaikutusten arvioinnissa” -raportissa. Se on tarkoitettu kaikille, jotka osallistuvat ympäristövaikutusten arvioimiseen tai ovat kiinnostuneita käytäntöjen kehittämisestä. Raportista löytyy vinkkejä ja käytännön esimerkkejä muun muassa vuorovaikutuksen lisäämiseen sidosryhmien kanssa ja monitavoitearvioinnin menetelmien hyödyntämiseen hankkeiden suunnittelun eri vaiheissa.

Raportin ohjeet ovat sovellettavissa kaikentyyppisten ympäristöön vaikuttavien hankkeiden suunnittelussa sekä suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnissa (SOVA).

Yhtenäisille käytännöille on tarvetta

Hankkeiden ympäristövaikutusten arviointeihin kohdistuvat odotukset ja vaatimukset ovat korkealla ja osin ristiriitaisia. Arviointien tulisi olla laadukkaita, kattavia ja vuorovaikutteisia, mutta samalla myös keskeisimpiä ympäristöriskejä tunnistavia sekä kestoltaan ja kustannuksiltaan kohtuullisia. Niiden tulisi olla myös kansantajuisia sekä tukea ympäristön kannalta parempien ja kestävämpien ratkaisujen löytämistä.

Vaikutusten merkittävyyden arviointi on yksi tärkeimmistä ja vaikeimmista vaiheista. Ohjeistusta on niukasti, minkä seurauksena käytännöt ja jopa käsitteiden määrittelyt ovat kirjavia. Merkittävyyden arviointia on pidetty yhtenä kehittämiskohteena niin suomalaisten asiantuntijoiden keskuudessa kuin kansainvälisessä kirjallisuudessa.

IMPERIA-hankkeen loppuseminaari marraskuussa

Kolmivuotisen IMPERIA-hankkeen (EU LIFE11 ENV/FI/905) loppuseminaari järjestetään 9.11.2015 Suomen ympäristökeskuksessa Helsingissä ja se on avoin kaikille. Ilmoittautumisohjeet löytyvät hankkeen sivuilta.

Hanke on toteutettu yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen, Jyväskylän yliopiston, Oulun yliopiston Thule-instituutin, Ramboll Finland Oy:n ja Sito Oy:n kanssa. Euroopan unionin Life+ -rahasto, ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä partnerit ovat rahoittaneet hanketta.

Teksti ja lisätietoja:

Hankkeen koordinaattori Mika Marttunen ja hankkeen sihteeri Sanna Vienonen, Suomen ympäristökeskus
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Paluu etusivulle