Tulosta
  1.10.2014

Vaikuta vesienhoitoon ja tulvavahinkojen ehkäisyyn nyt tai viimeistään 31.3.2015

ELY-keskusten asiantuntijat sidosryhmineen ovat laatineet suunnitelmat vesien tilan parantamiseksi ja tulvariskien vähentämiseksi ja ehkäisemiseksi. Suunnitelmissa kerrotaan vesistöjen nykytilasta ja mitä sen parantamiseksi on kaavailtu vesienhoidossa kuin tulvariskien hallinnassa vuosina 2016-2021. Jokaisella on vielä tilaisuus vaikuttaa ehdotuksiin 1.10.2014-31.3.2015 kuulemisen aikana, lähettämällä palautetta ELY-keskuksille.

Ehdotukset suunnitelmista ja kommentointikanavat löytyvät kuntien ilmoitustauluilta, ELY-keskuksista ja www.ymparisto.fi/vaikutavesiin -sivun kautta.  Tulossa on myös merenhoitosuunnitelman kuuleminen, joka alkaa 15.1.2015 ja loppuu 31.3.2015.

Miten kommentit käsitellään?

Kommentit ja palaute käydään läpi ELY-keskuksissa, vesienhoidon yhteistyöryhmissä sekä tulvaryhmissä. Palautteesta laaditaan yhteenveto. Suunnitelmaehdotukset tarkastetaan palautteen pohjalta. Vuoden 2015 lopussa valtioneuvosto hyväksyy vesienhoitosuunnitelmat ja merenhoitosuunnitelman, ja maa- ja metsätalousministeriö hyväksyy tulvariskien hallintasuunnitelmat. Vesien ja merenhoidon suunnitelmat sekä tulvariskien hallintasuunnitelmat tarkistetaan kuuden vuoden välein.

Vesien tilassa parannettavaa - pienet järvet ja rannikkovedet haasteena

Suomen järvien pinta-alasta 85 prosenttia ja jokivesistä 65 prosenttia on ekologiselta tilaltaan hyviä tai erinomaisia. Varsinkin suurten järvien ja erityisesti Pohjois-Suomen vedet ovat pääosin kunnossa. Sen sijaan pienet järvet kärsivät rehevöitymisestä.

Rannikkovesillä menee huonommin, ja niiden pinta-alasta peräti kolme neljäsosaa ei yllä hyvään tilaan. Erityisesti Saaristomeren ja Suomenlahden tila on huolestuttava.

Suomessa pohjavesien tila on toistaiseksi hyvä. Ihmisen toiminta uhkaa kuitenkin noin joka kymmenettä vedenhankinnalle tärkeää ja siihen sopivaa pohjavesialuetta.

Tulvariskejä vähennettävä

Suomeen on nimetty 21 merkittävää tulvariskialuetta, joilla tulvat voivat aiheuttaa vaaraa mm. ihmisten terveydelle, turvallisuudelle tai ympäristölle. Arvioiden mukaan suurimmat vesistötulvariskit ovat Porissa ja Rovaniemellä. Meriveden noususta aiheutuu merkittäviä riskejä esimerkiksi pääkaupungin ja Turun seuduilla. Hulevesitulvariskikohteita ei tälle suunnittelukierrokselle nimetty.

Tulvista aiheutuvia vahinkoja voidaan ehkäistä ja vähentää monin tavoin. Toimien kirjo ulottuu kiinteistöjen omatoimisista suojauksista alueidenkäyttöön ja ennakoinnista operatiiviseen tulvantorjuntaan. Vastuu varautumisessa ja vahinkojen ehkäisyssä on niin kansalaisilla kuin yhteisöillä.

Lisätietoja:



Paluu etusivulle